CD: Soulfly - Enslaved

Biologen maken zich tegenwoordig zorgen over de wereldwijde bijensterfte. Liefhebbers van metal hoeven echter niet te vrezen. Er is een bezige bij, Max Cavalera genaamd, die in rap tempo je cd-rek vol krijgt. Nog geen jaar na het laatste album met zijn andere band Cavalera Conspiracy, zag afgelopen maand het nieuwe werk van zijn troetelkind Soulfly het daglicht. Enslaved is de naam ervan.

Op de albums van CC alsmede de vorige cd van Soulfly, liet Max horen dat hij nog altijd in de bloei is van zijn carrière. De platen lijken zelfs steeds beter te worden. Ook bij het beluisteren van Enslaved heb je al snel het idee dat het een verdomd aanstekelijke plaat is. En eerlijk is eerlijk, de credits gaan vooral uit naar de nieuwe drummer, David Kinkade. De man kennen we tot nu toe slechts van de laatste twee albums van de Noorse progressive black metal band Borknagar, maar hij weet op deze nieuwe cd van Soulfly absoluut zijn stempel te drukken. Meteen tijdens het heerlijk chaotische en dreigende intro 'Resistance' vuurt hij zijn snelle dubbele bassalvo's af. Kinkade was overigens na het opnemen van het album zelf zeer enthousiast: "Het is een soort Arise on speed", verwijzend naar de gelijknamige Sepultura-klassieker. Met recht kun je zeggen, dat deze Soulfy inderdaad een knap staaltje ultrasnelle thrash is. Al dat 'tribal'-gedoe wat in het begin leuk was, maar op den duur minder werd, is eigenlijk van het toneel verdwenen. Het komt de muziek alleen maar ten goede.

Enslaved is min of meer een conceptalbum met als thema slavernij door de eeuwen heen. Het verklaart songtitels als 'Gladiator', 'Legions', 'Chains' en 'Revengeance'. Er is ook weer een heus strijdlied, 'Plata O Plomo'. Het betekent letterlijk 'zilver of lood', oftewel 'je geld of je leven'. Het was de geliefde zin van Pablo Escobar, waar het nummer over gaat, wanneer hij ambtenaren omkocht. Het is eigenlijk het enige nummer dat muzikaal teruggrijpt op het fameuze Primitive. Nogmaals gezegd, de rest van het album bevat zeer snelle thrash. Daarbij komen ook wel death metal-invloeden terug zoals op 'World Scum', waarop overigens Travis Ryan van grindcore-formatie Cattle Decapitation meebrult. Hij is niet de enige gastmuzikant, op 'Redemption For Man By God' doet Dez Fafara mee, die we kennen van Coal Chamber en Devil Driver. Tja, nu we het toch over grote namen hebben, we mogen absoluut niet vergeten dat naast drummer Kinkade er ook een nieuwe bassist meedoet. Tony Campos, ook wel Troy, heeft natuurlijk een geweldige staat van dienst met onder andere Static-X, Prong en Ministry op zijn cv. Troy geeft zijn visitekaartje af aan het begin van het tweede nummer, 'World Scum', dat met een vet en strak basloopje begint.

Snelle thrash en brute death zijn niet de enige elementen op Enslaved. Er is ook ruimte voor veel melodie en soms bijna klassieke stukken zoals bij 'American Steel' en het imponerende 'Treachery'. Het meest gevarieerde nummer is 'Chains'. Het is met dik zeven minuten ook het meest epische nummer. Jammer genoeg is de cd met 11 tracks in 50 minuten geen vetpot, maar deze cd moet je dan ook in vol ornaat beluisteren, dat wil zeggen de Special Edition met drie nummers en een kwartier erbij. Hieronder 'Bastard' wat een loodzware breakdown bevat en het afsluitende en prachtige instrumentale 'Soulfly VIII'. Op de eerst bonustrack, 'Slave', komen weer wat tribalsentimenten voorbij, met name ook tekstueel. 'Slave' eindigt met de tekst waar 'Tribe' van het eerste album mee begon. U weet wel, 'Zumbi o senhor das guerras' enzovoort. Wat teksten betreft heeft Max ook nog elders buurtje leen gespeeld. Op 'Chains' zingt hij: "Five to one - one and five, no one gets out alive." Waar hebben we zoiets ook al weer gehoord?

Soulfly weet op Enslaved opnieuw te overtuigen. Het is zelfs meer dan dat. Met nieuwe krachten, Kinkade en Troy, klinkt de band als een jonge hond. Maar dan natuurlijk wel eentje met hondsdolheid, want deze cd bevat krankzinnig snelle riffs en dubbele baspartijen. Het is een uitmuntende verrijking van hun discografie.