Boek: Alexandra Quirtesse in de Virkenmerg

Als verrassing bij een ander boek dat Uitgeverij Boekenboet verstuurd had zat ook het boek Alexandra Quirtesse in de Virkenmerg van Erik Melisie. Dit fantasyboek is gericht op de jonge volwassene.

Zoals de titel al doet vermoeden is Alexandra Quirtesse de hoofdpersoon van dit boek. Als haar moeder weg is voor een congres moet ze gaan logeren bij haar opa. Op de zolder vindt ze iets waardoor ze later in een vreemde wereld terecht komt. In die wereld wordt ze achterna gezeten door de zeer wrede baas van de Virken Havart. Maar met de hulp van nieuwe, maar vreemde, vrienden probeert ze de weg naar huis te vinden.

Dit is Erik Melisie's eerste boek, het begon als een verhaaltje voor zijn dochter maar eindigde als het eerste van een serie boeken. Het tweede deel ligt al klaar terwijl het derde 'in progress' is. Daarnaast werkt Melisie ook nog aan een, op historische feiten gebaseerd, boek over de Gouden Eeuw.

Zoals gezegd is dit boek bedoeld voor Young Adults. Persoonlijk zou ik het plaatsen voor ergens tussen de 10 en de 13 jaar. Alles is vrij simpel geschreven en er zijn geen verhaallijnen die zich naast de hoofdlijn afspelen. Alles draait dus om de avonturen die Alexandra beleeft met haar reisgenoten. Onderweg komen ze de meest vreemde wezens tegen waarbij het lijkt alsof Melisie een aantal keer zichzelf in een vreemde hoek had gedreven met het schrijven. De enige uitweg was dan om maar iets te verzinnen dat, naar mijn mening, niet helemaal binnen het boek lijkt te passen.

Als volwassene is het natuurlijk lastig om een boek dat voor kinderen bedoeld is goed te beoordelen. Toch lijkt dit me ook voor hen geen geweldig boek om te lezen. Het is niet slecht maar had wel stukken beter gekund. Hopelijk maakt Melisie dat in de volgende delen goed want potentie zit er zeker in.

Mocht je meer willen weten over de wereld waar dit boek zich afspeelt dan kan je een blik werpen op de wiki die Erik erover gemaakt heeft.