Jack and Jill

Adam Sandler, groot geworden met Saturday Night Live en films zoals Big Daddy, Anger Management en Happy Gilmore, speelt in Jack and Jill een dubbelrol, die van Jack én die van zijn tweelingzus Jill. Ook maakt Al Pacino (Scarface, The Godfather) zijn opwachting in een rol waarin hij zichzelf speelt. Met Katie Holmes (Dawson’s Creek) in een bijrol als Jacks vrouw klinkt de cast al imponerend. Na Robin Williams in Mrs. Doubtfire en Eddie Murphy in Norbit, is het nu de beurt aan komiek Adam Sandler die in Jack and Jill de jurkjes en pumpjes uit de kast trekt.

Jack and Jill poster

De succesvolle reclameman Jack Sadelstein (Adam Sandler) heeft een droomleven. Een eigen reclamebureau, een prachtige vrouw, Erin (Katie Holmes), twee leuke kinderen en een kast van een huis met een tuinman. Eens per jaar wordt hij alleen ruw uit die mooie droom wakker geschud wanneer zijn eeneiige tweelingzus Jill (ook gespeeld door Sandler) op de stoep staat voor het jaarlijkse Thanksgiving diner. Jill is alles wat een irritant persoon omvat: schreeuwerig, aanwezig, onzeker en bovendien nog steeds single. Jack kan Jill niet uitstaan en Jill schreeuwt en jankt alleen maar dat Jack haar nooit belt of aandacht geeft en dat ze zich zo eenzaam voelt en eigenlijk nog niet weg wil gaan. Eigenlijk wil Jack haar zo snel mogelijk de deur uit hebben maar wordt door zijn vrouw en kinderen onder druk gezet en vraagt met tegenzin of ze toch wat langer wil blijven.

jack and jill image 1

Wanneer Jack op zijn werk van zijn grootste klant te horen krijgt dat ze niet tevreden zijn over Jacks voorstel voor een nieuwe commercial en dé grote Al Pacino willen voor de ‘reshoots’ slaat de schrik om zijn hart. Hoe moet hij in hemelsnaam een Oscarwinnaar en één van de beste acteurs ter wereld overtuigen om in een reclame te spelen? Als Jack twee kaartjes bemachtigt voor een basketbalwedstrijd van de Los Angeles Lakers, waar Pacino een vaste zitplaats heeft, neemt hij Jill mee om de band met zijn zus te verbeteren en Pacino te ontmoeten. Tijdens de wedstrijd probeert Jack op alle manieren Pacino over te halen, maar Pacino's aandacht gaat maar naar één ding, de ‘prachtige en bloedmooie’ Jill die op haar beurt hem maar een rare en opdringerige man vindt. Als Jack in de gaten krijgt dat Pacino op zijn zus loert, verandert zijn hele houding tegenover zijn zus. Ze mag blijven zolang ze wil, mits ze zich openstelt voor de avances van Pacino. Op deze manier probeert hij én zijn zus aan de man te krijgen én ‘big man’ Al te strikken voor zijn commercial en op die manier van twee problemen af te zijn.

Jack and Jill image 3

Er werd door velen uitgekeken naar deze film. Niet één rol van Adam Sandler, maar twee. Mannen in vrouwenkleren is natuurlijk altijd een hilarisch concept, dus deze film kon niet meer stuk. Als ook Al Pacino zijn opwachting maakt, dan zou je haast kunnen denken dat je met buikpijn de zaal zult verlaten omdat je zo hard hebt gelachen. Het tegendeel is helaas waar. Je vraagt je met deze film soms af of de schrijvers er wel helemaal bij waren. Normaal staat een film van Adam Sandler meestal bol van goede humor, maar in deze film wordt de plank compleet misgeslagen. Het spel van Sandler als Jill is zelfs ronduit tenenkrommend en irritant te noemen. Hierdoor krijgt de film een verkeerde lading. Schaamteloos lijkt het wel alsof Jack and Jill koste wat kost in de bioscopen moest verschijnen en hoe Pacino in deze misproductie is beland is helemaal de grote vraag. In het begin gaat het allemaal nog wel, maar tegen het eind raakt de film echt helemaal het spoor bijster. De échte Sandler-liefhebbers zullen Jack and Jill op sommige momenten nog kunnen waarderen, maar in het algemeen laat deze film zelfs die verstokte fans in de steek. De insteek van de film was misschien bedoeld als komedie, maar het resultaat is meer een hopeloze drama.