Theater: Klaas van der Eerden - Breedbeeld

Ooit was hij 'die ene van Het Klokhuis', maar die tijd heeft hij ver achter zich gelaten. Nu is hij beter bekend als de cabaretier met de dwarsfluit of als commentator bij het programma WipeOut. Klaas van der Eerden begon in 2000 in de theaters met het cabaretprogramma Extreem!. Vijf programma's later is Klaas nu in de theaters te zien met Breedbeeld.

In Breedbeeld laat Klaas zien wat hij allemaal kan. Hij danst, rapt, improviseert, speelt dwarsfluit, vertelt persoonlijke verhalen en zingt. Dat laatste laat nogmaals zien dat sommige cabaretiers niet moeten zingen. Weliswaar is de tekst grappig en niet bedoeld om mooi gezongen te worden, toch zingt Klaas niet heel zuiver en had het beter achterwege gelaten kunnen worden.

Gelukkig is dat het enige minpunt van de hele voorstelling. Klaas laat zeker zien dat hij meerdere talenten heeft. Zoals hij zelf vertelt heeft hij een hekel aan een laag tempo en dat is aan de show te merken. Verschillende onderwerpen passeren in hoog tempo de revue en zullen bij velen herkenbaar zijn.

Het opvoeren van een brommer en de lingeriepagina's van de Wehkamp zullen bij de oudere generaties het 'o ja'-gevoel oproepen. De jongere generatie zal vooral het altijd updaten van de sociale netwerken herkennen. Zo heeft de tweemaal drie kwartier voor ieder wat wils en biedt Klaas een gevarieerde avond.

In Breedbeeld stopt Klaas al zijn talenten en kwaliteiten en is het zeker zijn beste programma tot nu toe. Het is grover, het is sneller, het is gevarieerder en het is verrassender. Ook laat hij zien dat cabaret eveneens improviseren is als hij meerdere malen scherp reageert op geluiden uit de zaal. Helaas wordt de dwarsfluit pas in de laatste minuten gebruikt, want het blijft een vrij uniek talent. Gelukkig is Klaas op audiovisueel gebied wederom ijzersterk en worden (vrijwel) alle geluidseffecten door hemzelf gedaan zonder dat je het direct doorhebt.


Gezien op: 1 februari     Theater: Schouwburg Amstelveen
Theaterimpressariaat: Hekwerk Theaterproducties