DVD: Bassie & Adriaan - En de diamant

Het (vervolg)avontuur Bassie & Adriaan en de diamant stamt oorspronkelijk al weer uit het jaar 1979. Dat er nu opnieuw een luxe-dvd is gereleased betekent niet alleen dat de gebroeders Aad en Bas van Toor behoorlijk commercieel denken, maar ook dat hun avonturen tijdloos zijn. Niet voor niets waren de clown en acrobaat van circus Renz in alle uithoeken van de wereld op televisie te zien. In sommige landen (Finland bijvoorbeeld) werden ze zo grappig gevonden dat ze niet eens werden ondertiteld. Maar hoe luxe is deze dubbel-dvd nu eigenlijk echt? Dat moeten we even aan de binnenkant van onze ogen bekijken!



Het avontuur van het illustere duo begint wanneer ze een diamant naar zich vernoemd krijgen: 'De Bassie & Adriaan'. Pret alom, totdat de diamant gestolen wordt door de boeven B1 (Willem Sibbelee) en de dove B2, gespeeld door Harry -Wat zeggie?- Dikmans. Omdat deze zich hebben verkleed als Bassie en Adriaan krijgen die de schuld van de diefstal.

Om hun onschuld te bewijzen dienen Bassie en Adriaan de echte boeven te vangen, die onder leiding staan van de Boevenbaas. Deze wordt gespeeld door Frans Kokshoorn, en is helaas stukken minder hilarisch dan de uitmuntende rol van Paul van Gorcum als de Baron ("drommels, drommels en nog eens drommels!") in andere avonturen van het tweetal. In dit avontuur is Van Gorcums rol beperkt tot die van museumdirecteur, en ook B1 is minder kleurrijk dan bijvoorbeeld Bas van Toors andere creatie Vlugge Japie.



Uiteraard is dit avontuur doorspekt met grappen en grollen van Bassie, en ook zijn dagdromen -"Dat wil ik eens aan de binnenkant van mijn ogen bekijken"- komen meerdere keren voorbij in de film die in totaal zo'n drie uur duurt. Het beeld (4:3) is des jaren 1979, maar wel redelijk, wat helaas niet gezegd kan worden van het geluid (Dolby Digital 2.0). Soms zijn de dialogen amper te verstaan door de vele 'ruis', en moet je je als kijker soms bedwingen om niet hetzelfde uit te schreeuwen als B2; "Wat zeggie?"

Ook de extra's vallen op deze uitgave tegen. Een boekje of een simpele sticker had het voor de doelgroep al net iets leuker kunnen maken. Nu hebben de heren zich er van afgemaakt met slechts twee karaokeliedjes: "Het circus is weer in de stad" en "De wereldreis van Clown Bassie". De beelden van die wereldreis bestaan enkel uit wat shots van Rotterdam en dierentuin Blijdorp.

Het avontuur an sich staat verder als een huis, zoals de meeste avonturen van de clown en de acrobaat. Leuk voor kinderen vanaf een jaar of vier, maar eigenlijk vindt iedereen dit duo toch leuk? Al is het alleen al om hun dubieuze cultstatus! Voor de extra's hoef je het niet te doen, en mocht je toch spijt hebben van je aankoop: altijd blijven lachen!


Label: Bridge Pictures Releasedatum: 16 januari 2007 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!