Thor

In het Marvel-universum waarin Iron Man rondvliegt, de Hulk rotzooi schopt en Captain America jarenlang een fris dutje deed is Aarde niet de enige wereld. Er zijn er negen, en aan de top van die negen werelden vinden we Asgard, thuiswereld van wat we de Noorse Goden noemen.

Thor: Thor in outfit, met hamer

Thor, zoon van Odin, staat op het punt de kroon van zijn vader over te nemen en koning van Asgard te worden als een inbraak van de vijandelijke IJsreuzen het feest verpest. Driftkop dat hij is stormt Thor naar Jotunheim, thuiswereld van de IJsreuzen, en ontketent een conflict tussen Jotunheim en Asgard. Odin, teleurgesteld in hoe ongeschikt zijn zoon eigenlijk is om koning te worden, verbant de dondergod naar Aarde om hem een lesje te leren. Op Aarde trekt hij de aandacht van SHIELD en ontmoet hij Jane Foster, met wie hij een weg terug probeert te vinden.

De film was deze zomer één van twee ruimtegerelateerde comicverfilmingen. Het grote verschil met Green Lantern, de andere film, is dat hier de weg van een meer serieuze film is ingeslagen: Thor verhaalt over een mythologie en combineert dit met het Aardse. Green Lantern probeert gewichtig en soms grappig te doen, maar weet niet de juiste toon te vinden. Thor is bovendien beter vormgegeven en heeft een meer geloofwaardige cast. Het is daardoor een mooie film en een goede inleiding in deze hoek van het Marvel-universum. Daarnaast introduceert het verhaal zowel één van de good guys als de bad guy van The Avengers, wat het een relevant hoofdstuk in het grotere verhaal maakt.

Thor: Loki en Thor

Thor is te verkrijgen in drie edities: op dvd, Blu-ray en in 3D. De 3D-editie bevat ook een normale Blu-ray-versie en de dvd in de verpakking, zoals de Blu-ray versie ook de dvd heeft.

Op de Blu-Ray is een reeks extra's te vinden, namelijk:

Een reeks featurettes die het tot stand komen van de film belichten. De meeste items zijn slechts een paar minuten lang en bieden niet veel diepte, maar als totaal zijn ze redelijk interessant.

Verwijderde scènes. Hieronder vallen de gebruikelijke overbodige scènes en alternatieve versies die soms wat meer inzicht in de personages geven. De scènes zijn waar nodig wel voorzien van muziek, maar de visual effects ontbreken of zijn nog een work in progress, wat soms afleidt van de scène.

Road to the Avengers: een promotie voor het in mei te verschijnen The Avengers. De beelden in de featurette zijn allemaal afkomstig uit de andere films uit de serie, zoals Iron Man, The Incredible Hulk, Thor en Captain America. Avengers-regisseur Joss Whedon vertelt hier het één en ander bij, maar de recent vrijgegeven trailer voor The Avengers zou een leukere toevoeging zijn geweest.

Marvel One-Shot: The Consultant: een korte film van enkele scènes waarin wordt toegelicht wat de achtergrond is van Tony Starks bezoek aan General Ross in The Incredible Hulk. Een leuke toevoeging omdat dit weer bijdraagt aan het grotere verhaal.

Verder zijn er nog een paar trailers te vinden en kun je zowel de film als de verwijderde scènes bekijken met audiocommentaar van regisseur Kenneth Branagh.

Al met al is het een prima release: Thor is een onmisbaar hoofdstuk in de Avengers-verhaallijn en op zichzelf boeiend, en hoewel de extra's eigenlijk een beetje standaard zijn en weinig indruk maken, horen ze wel thuis in de dvd-kast van een beetje Marvel-filmfan.