Workshop concertfotografie

Digitale spiegelreflexcamera's zijn de laatste jaren sterk in prijs gedaald en voor de prijs van een goede compactcamera koop je tegenwoordig ook een instapmodel spiegelreflex. Maar waar moet je als amateurfotograaf heen als je meer wilt weten over je toestel, een specifieke tak van fotografie of fotografie in het algemeen?

Volgens fotografe Anouk Timmerman is het cursusaanbod groot, maar is het voor geïnteresseerden lastig om op voorhand te bepalen of de kwaliteit wel goed genoeg zal zijn. Dit inspireerde Timmerman tot het oprichten van haar nieuwe bedrijf Photoguide, waarmee ze in juni jongstleden van start ging. Timmermans streven is om Photoguide binnen een jaar een autoriteit te laten worden op het gebied van fotografiecursussen en -workshops.

Het fotograferen van concerten spreekt bij velen tot de verbeelding. Energieke artiesten, kleurrijke lichtshows en bovendien opzwepende muziek kennen een enorme aantrekkingskracht op (beginnende) fotografen. Maar iedereen die tijdens een concert weleens een foto gemaakt heeft weet, dat het vastleggen hiervan nog niet zo gemakkelijk is. Hoe pak je dit nou het best aan, hoe stel je je camera in, en waar moet je zoal op letten? Om op deze en meer vragen antwoord te geven organiseerde Photoguide op zondag 25 september een concerfotografieworkshop in Atak, het poppodium van Enschede.

© FOK.nl / Wolf Schouten

Om 13.00 uur ging de workshop van start met een warm onthaal in het Atak-café door workshopleiders Anouk Timmerman en René Damkot. Na een welkomsdrankje en het uitreiken van de zelfgeschreven popfotografiehandleiding kregen de twaalf aanwezige fotografen de kans om zichzelf kort voor te stellen. Fotografen uit diverse delen van het land, en met enorm verschillende ervaringen qua fotografie in het algemeen en met concertfotografie in het bijzonder, waren speciaal voor de workshop naar Enschede gekomen.

De workshop bestond uit drie delen, waarbij het eerste deel hoofdzakelijk ging over de camera en het instellen daarvan. Hierbij werd door de workshopleiders handig gebruikgemaakt van het verschil in ervaring tussen de fotografen onderling. Middels een vraaggesprek werden snel de favoriete instellingen voor onder andere sluitertijd, diafragma, ISO, focussysteem en witbalans besproken. Voor veel van deze zaken geldt dat er geen gulden regel is, maar dat keuzes grotendeels berusten op persoonlijke voorkeur en ervaring.

Het mooie podium van Atak met uitgebreide lichtshow was het decor voor het praktijkdeel van de workshop. Hoewel een zaal gevuld met enkel fotografen niet de meest aantrekkelijke voor een band is, durfde de band My Propane het aan om een set van een uur voor ons te spelen. Deze set was aangepast op het speciaal voor deze workshop ontwikkelde lichtplan, waarbij zowel de ervaren als de onervaren fotografen werden uitgedaagd. Om de twee nummers werd het optreden stilgelegd om vragen te stellen, moeilijkheden te bespreken en om het lichtplan voor de volgende twee nummers te bespreken. Zo werd er begonnen met genoeg licht om met elke camera en elk objectief een goede foto te kunnen maken en kon er geoefend worden met situaties waarbij er enkel rood licht of licht van achteren gebruikt werd. De band moest logischerwijs ook een beetje wennen aan hun nieuwe, zwijgzame publiek maar deed dit snel en zette een show neer die zowel muzikaal als fotografisch erg interessant was. Zanger Valerio en de zijnen speelden met lenzen van de fotografen, welke daar op hun beurt gretig gebruik van maakten en zichtbaar genoten van de energieke band.

© FOK.nl / Wolf Schouten
De twaalf aanwezige fotografen stortten zich op My Propane

Voor het laatste deel van de workshop werd ons deelnemers geadviseerd om een laptop mee te nemen om hierop de gemaakte foto's vast uit te zoeken, hieruit je favoriete vijf te selecteren, en wanneer mogelijk al te bewerken. Deze foto's werden via de beamer vertoond en door Anouk, René, de overige fotografen én de bandleden van commentaar voorzien. Vooral de aanwezigheid van de band zorgt voor interessante inzichten. Waar de fotografen zelf vooral op zaken als compositie en scherpte van de foto's letten, keek de band naar heel andere zaken. Een foto waarop het lijkt alsof de zaal niet vol staat zal door een band namelijk niet gauw gebruikt worden.

© FOK.nl / Wolf Schouten
Foto's selecteren en bewerken

Doordat de nabespreking van de foto's wat meer tijd kostte dan ingepland, liep de workshop een beetje uit. Hierdoor kwam de uitleg over het bewerken in Adobe Lightroom een beetje in het gedrang. Niet alle fotografen konden langer dan de geplande eindtijd blijven, maar de overgebleven fotografen verzamelden zich rondom Rene's scherm. In het kort gaf hij een inkijkje in zijn werkwijze. Het was interessant om te zien hoe een andere fotograaf werkt, maar helaas kon hier door tijdgebrek niet diep genoeg op ingegaan worden.

© FOK.nl / Wolf Schouten
René Damkot geeft uitleg over Adobe Lightroom

In totaal duurt de workshop vier uur en kost 75 euro inclusief drankjes, broodjes en een boekje met een beknopte maar zeer volledige handleiding concertfotografie. Ben jij een fotograaf die graag eens in een gecontroleerde omgeving wil oefenen met het fotograferen van concerten, dan is deze workshop zeer geschikt voor jou. Ook elke (beginnende) concertfotograaf die wel eens in de keuken van collega's wil kijken en graag opbouwende kritiek van medefotografen ontvangt, heeft hier baat bij. Voor meer informatie en voor data van nieuwe workshops kun je Photoguides website in de gaten houden.

Bovenstaande sfeerfoto's: Wolf Schouten

Benieuwd naar de resultaten van Wolf en mij? Bekijk pagina 2!