Concert: Vijf jaar Romein: Metal

Afgelopen zondag werden de fundamenten van het Leeuwarder poppodium Romein getest op hun schokbestendigheid. In het kader van het vijfjarige bestaan van de Leeuwarder popzaal werd er een metalfestival gehouden waarop een achttal Nederlandse bands het beste van hun kunnen toonden.

flyer romein

Rond een uur of drie stond er al een behoorlijke menigte te wachten tot de deuren van Poppodium Romein open gingen voor het publiek. In de voormalige kerk werd het spits afgebeten door Wakeful. Voor een thuispubliek ging de vijfmansformatie strak van start en liet duidelijk haar liefde voor bands zoals Slayer en Annihilator horen. In juli 2011 verscheen het debuutalbum Blinded By The Horror van Wakeful, geproduceerd door voormalig Dead Head zanger en bassist Tom van Dijk. Nummers van dat album werden in de ietwat korte set gespeeld en lieten duidelijk horen dat zanger Yge 'Snuk' Leenheer over een behoorlijke strot beschikt.

Na de openingsset van Wakeful kwam organisator Wietze Meetsma het podium op om het tweede gedeelte van de metaldag aan te kondigen. Van het Crazy Cats Events label kwam vandaag de eerste verzamelelpee uit. In een twee en een half uur durende show mochten de vier bands van de Frisian Metal Massacre - Volume 1 lp hun muzikale vaardigheden aan het Friese publiek laten zien. Als eerste was Leapers Path aan de beurt. Leapers Path is een band die duidelijk haar roots in de late jaren zeventig heeft. Prachtige akoestische gitaarpartijen afgewisseld door vreemde tempowisselingen van de opvallend grote bassist, Leo van Leijen, laten een zeer avontuurlijke band horen. Neem daarbij het heldere stemgeluid van zanger Hans Kuypers en je hebt het geluid te pakken waar liefhebbers van progressieve metal  zoals Dream Theater van houden. 

Leapers Path
Leaper's Path (foto: Jan-Sjoerd Geertsma)

Ook bij de volgende band is dat progressieve geluid te horen alhoewel dan wel met een behoorlijke portie doom er door heen. Dimaeon opende haar set met een onuitgebracht nummer getiteld 'Subterraneous', een nummer met een behoorlijk complexe opbouw zodat je constant nieuwsgierig blijft waar het naar toe gaat en niet in de gaten hebt dat het nummer bijna tien minuten duurt. De band is moeilijk in een hokje te plaatsen, doom metal met jazz-fusion trekjes is misschien wel het beste label om op deze groep te plakken. Het enige nadeel van zulke uitgesponnen nummers is dat de set al na vier nummers alweer voorbij was. De set werd spetterend afgesloten met de elpeetrack 'Terra'.

Dimaeon
Dimaeon (foto: Jan-Sjoerd Geertsma)

Na Dimaeon was het de beurt aan Disintegrate. Net als de vorige twee bands is ook Disintegrate afkomstig uit de Friese hoofdstad. Zanger Danny Boonstra is duidelijk iemand die gewend is om met publiek om te gaan. De groep speelt melodieuze deathmetal zoals we die kennen uit de tweede helft van de tachtiger jaren. In een krachtige set speelt de groep een zestal nummers waaronder één gloednieuw nummer getiteld 'Juvenile Bastard' waarbij het publiek wordt uitgenodigd om het couplet "Bastard, Bastard" mee te brullen. Het valt te begrijpen waarom Tamme Oosterhof voor deze bands koos toen hij de verzamelelpee ging samenstellen.

Dat geldt ook zeker voor de volgende band die in meerdere opzichten een verademing is. Insidiae is een band die een behoorlijke heftige start heeft meegemaakt. Een maand na de oprichting van de band verscheen haar debuut-ep 'Through The Eyes Of The Blind'. Nadat niets een succesvolle start van een nieuwe band in de weg leek te staan bleek zanger Harm Jan Broekema aan testikelkanker te lijden. Drie chemokuren later is hij gelukkig weer op het podium te bewonderen. In een recent interview gaf Broekema aan "de tumor er wel van in te zien". Voor het concert in Romein was een speciale set ingestudeerd waarvoor de groep met de zangers van Disintegrate, Dimaeon en Leaper's Path was uitgebreid. Insidiae is een lust voor het oor en oog en na lang wachten eindelijk eens een vrouw op het podium. Niks mis met al die metalkerels maar het oog wil ook wat. Insidiae sloot haar set trouwens af met een lekkere cover van Megadeth's 'Symphony Of Destruction'.

Insidiea
Insidiea (foto: Jan-Sjoerd Geertsma)

Na het optreden van Insidiae was het tijd voor een pauze voor Dekatophetspek. Zodoende mistte ik het reünie-optreden van Toiletnation. Na een vlugge snackbreak toog ik weer naar de voormalige Westerkerk alwaar inmiddels Methusalem het podium had betreden. Methusalem is een ouwe rot in het vak. De groep werd tien jaar geleden opgericht en heeft sindsdien menig zaal en festival gezien. Methusalem is een degelijke ouderwetse hardrock band. Van die muziek waarbij het lijkt alsof de zanger een broek aanheeft die minstens drie maten te klein is. Een band die het moet hebben van zijn solide live repertoire. Zanger Harold de Vries haalt trouwens noten waar menig ander een behoorlijke ladder voor nodig heeft. Bedenk daarbij een solide team van gitaristen, een beukende bassist en het stevige drumwerk van Jort Visser en je hebt Methusalem. Als ik Methusalem al in een vakje zou moeten plaatsen dan zouden ze niet misstaan naast een band als Iron Maiden, door wie vooral het gitaarwerk behoorlijk geïnspireerd is. De groep heeft een speciale set samengesteld waarbij nummers worden gespeeld uit de begintijd van Methusalem.

Methusalem
Methusalem (foto: Jan-Sjoerd Geertsma)

Na Methusalem kwam het moment waar velen naar uit hadden gekeken. De laatste clubshow van God Dethroned. De groep werd in 1990 door zanger/gitarist Henri Sattler opgericht en Sattler is er nog steeds bij. In de afgelopen 21 jaar maakte de band een negental albums die bijna allemaal voorbij kwamen in een gruwelijk strakke set. Naast de nodige klassiekers speelde God Dethroned ook een aantal nummers van haar laatste album 'Under the Sign of the Iron Cross' uit 2010. De groep zal op 17 december 2011 voor de laatste keer in Nederland optreden, namelijk op de Metal Meeting in Eindhoven. Het definitief laatste optreden zal op 23 januari 2012 in Miami zijn waar de groep aan boord van een cruiseschip zal optreden (70.000 Tons of Metal Cruise).

God Dethroned
God Dethroned (foto: Jan-Sjoerd Geertsma)

Al met al was het een zeer geslaagde dag. Acht fijne bands met absoluut uiteenlopende muzikale smaken maar allen met het muzikale hart op de juiste plek. Poppodium Romein liet wederom zien wat er aan te pas komt om een kernpodium te zijn. Een zeer fijne besteding van een verder druilerige zondag. Meer foto's van het festival zijn HIER te zien.