CD: James Yorkston - The Year of the Leopard

The Year of the Leopard=Als kind was ik altijd al gefascineerd door luipaarden. Als je ze in de dierentuin zag voerden ze tot je grote teleurstelling haast niets uit. Stilletjes lagen ze in een boom of achter een rots. Toch was het prachtig, de kracht die het dier uitstraalde, de schoonheid van de vacht. Onbedoeld is het precies zo met het derde album van de Schotse singer-songwriter James Yorkston. De popliedjes met behoorlijk wat folk-invloeden waaien langs je heen zonder dat je er erg in hebt. Als een kalm beekje in de bergen stroomt het voorbij. Totdat je goed begint te luisteren. Geen grootse dramatiek, maar ó zo mooi in zijn eenvoud en puurheid.

The Year of the Leopard komt niet voor niets uit in de herfst. Het ene moment donker en druilerig, dan weer vol warmte, maar altijd met een vleugje melancholie. Dat is de sfeer die Yorkston probeert neer te zetten, onder meer door het gebruik van violen, een banjo en de prachtige vrouwelijke gastvocalen van HMS Ginafore (Fence Collective). Bij titelsong 'The Year of the Leopard' leent ze haar stem voor de eerste keer uit, een nummer dat gaat over een puma die vlakbij het huis van Yorkston's ouders werd gezien. Waarschijnlijk zullen bewoners van de Veluwe de tekst beter begrijpen, maar de minimalistische gitaar en de intieme samenzang geeft het voor iedereen iets romantisch en ontwapends.




'Woozy With Cider' is één van de nummers die dit album zo uniek maken. The Postal Service lijkt de achtergrondmuziek te verzorgen, terwijl Yorkston al pratend nadenkt over zijn toekomst, zijn carrière en zijn partner. Dromerig, vervreemdend, het is weer de sfeer die het verschil maakt. Bij 'I Awoke' is het niet anders, een geweldig liefdesliedje dat vooral liefhebbers van het laatste Bright Eyes album zal plezieren.

Het ontroerende Chinees aandoende violenspel in 'Don't Let Me Down maakt het helemaal af. Vanaf nu zal het muzikale jaar 2006 voor mij doorgaan als het jaar van de luipaard. Een pure mix van alt. country, folk en pop. Niet verrassend, niet grotesk, maar wel zo verdomd mooi dat je er verliefd op kan worden. De beste plaat van het jaar, tot nu toe.



Label: Domino Releasedatum: 25-09-2006 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!