Comic: Pieter de Poortere - Boerke in Hollywood.

boerkeEr is goed nieuws, er is slecht nieuws, er is Boerke in Hollywood.

Pieter de Poortere levert met Boerke in Hollywood een stripalbum af waar je in snelvaart doorheen gaat. Dat kan je zien als een pluspunt, of als een minpunt. De kracht van dit album is namelijk dat zelfs zonder tekst, elke pagina een vrij simpel en duidelijk verhaaltje vertelt. In een negental plaatjes (uitzonderingen daargelaten) schotelt Poortere ons een onvergetelijk beeld uit een bekende film voor en zet die vervolgens naar zijn eigen hand. De zwakke kant van het album is dat je het in minder dan geen tijd gelezen hebt en naast je neer kan leggen.

Boerke speelt de hoofdrol in elk van de stripjes, maar als Boerke niet volstaat dan verschijnt de vrouwelijke variant ten tonele, genaamd Hoerke.

Het tekenwerk is simpel en effectief in het overbrengen van de humor. De stripjes zelf zijn niet altijd even geslaagd, sommige zijn sterk, de grap is effectief en de humor balanceert dan ook perfect tussen grof en flauw, andere pagina's zijn flauw en lang niet zo grappig als dat ze hadden kunnen zijn. Toch winnen de geslaagde stripjes het van de minder geslaagde stripjes.

Nu kan ik me nog herinneren dat ik een soortgelijk boekwerk heb mogen lezen, waarin 99 tv-klassiekers op soortgelijke wijze behandelt werden. Boerke in Hollywood is eigenlijk een soortgelijk project, maar waar de één draait om de lezer te informeren en snel bekend probeert te maken met de klassiekers van het kleine scherm, gaat het de ander puur om het vermaak en de humor.

boerke jumbo

Pieter de Poortere geeft ons 53 strips, en om eerlijk te zijn, is het niet genoeg. Boerke in Hollywood is een leuk uitstapje, maar meer is het ook niet. Jammer, want als er nog eens 50 van dit soort pagina's bij waren gekomen dan zou de zaak misschien interessant worden. Iets om pas echt je tanden in te zetten. Nu valt het een beetje aan de zijkant. Het is leuk, maar het is te licht, te luchtig, te weinig om er lang genoeg van te kunnen genieten.

Het is uiteindelijk de snelheid waarmee je door dit album gaat wat het de nek omdraait. Het is inhoudelijk sterk, erg grappig, misschien zelfs informatief, maar het is niet genoeg. Boerke in Hollywood is dan ook niet het soort album voor iemand die gewoon een leuk stripboek zoekt, het is een album voor mensen die de humor van Boerke al kennen, en die het personage kunnen waarderen, of voor mensen met een voorliefde voor de film.