Evenement: Pinkpop 2011

Iedereen is er wel eens geweest of heeft er van gehoord: Pinkpop. Tijdens het Pinksterweekend is het voor de verandering bomvol in Landgraaf. Zoals vanouds was FOK! er ook nu weer bij om het terrein plus camping C onveilig te maken. Hoe was deze 42e editie?

Artiesten

Dit jaar was er veel te doen om een enkele act, namelijk 'Goldplay'. Het was een spectaculair en bombastisch optreden, waar alle bekende tracks zoals Yellow en Clocks voorbij kwamen. Er werden ook enkele nieuwe tracks gespeeld in de weinige tijd dat de band op het podium stond. Tegen het einde van het optreden schoten de vonken er letterlijk vanaf: de enige act van Pinkpop met vuurwerk. Was het het vele geld waard? Zeer discutabel. In mijn ogen was dit niet dé show die het weekend stal, mede door een niet al te interessant gebracht geheel.

Het is een leuk truukje zoals vele bands dit weekend deden. Je staat er, speelt wat en pakt daarna weer het vliegtuig om naar een andere lokatie te vertrekken. Toch viel Coldplay hiermee nog mee. Er waren zeer veel bands te zien die op vele vlakken zeer matig scoorden. Denk hierbij aan te weinig interactie met het publiek (Tim Knol) of juist veel te veel (30 Seconds To Mars), een zeer matig en makkelijk optreden (Simple Plan) of een show waar de volwachtingen verre van voldaan werden (White Lies, Kings of Leon). Maar het publiek is ook verre van makkelijk. Het was bijna pijnlijk om te zien hoe doodstil iedereen stond en was tijdens Graffiti6, terwijl ze het toch aardig deden. Er ook acts waarbij het onbegrijpelijk was dat ze niet op de Mainstage stonden. Voorbeeld was The Script, die bij het optreden op de 3FM-stage het complete grasveld deed overlopen. Het werd duidelijk waarom ze naar een kleiner podium werden gebracht: ze zongen aardig vals.

Er waren enkele acts die het publiek helemaal kapot konden raggen, bouncen of gewoon spelen. De Foo Fighters eindigden het weekend met een zeer lang optreden die ondanks de regen erg goed in elkaar zat. Min of meer hetzelfde ging op voor The Bloody Beetroots Death Crew 77 en Deadmau5 die met een electronica- en dance-optreden het zeil van de Converse-tent deed schudden. Ook Elbow wist ondanks een technische tegenslag het publiek geinteresseerd te houden in hun optreden. Wellicht de act die het lastigste te vinden was, was Blaas of Glory. Het was een verrassing waar ze zouden optreden, aangezien ze niet op een podium waren neergezet. Erg leuk om ze uiteindelijk toch gezien te hebben naast de stand van de Free Record Shop.

Maar naast het kleine grut en de aardige namen was er een band bij die de nummer 1 van het weekend wist te zijn. De heren hebben vorig jaar Pinkpop wegens ziekte van de zanger moeten laten schieten, maar ze kwamen dit jaar terug om de achterstand in te halen. Mocht je nog niet weten welke band ik bedoel: Wolfmother. Een geweldig mooie set, strak gespeeld en zowel op het podium als op het grasveld was niemand meer te houden. Ze speelden een show die ze ook meteen weer stalen.

Al met al: De echt hele sterke en goede optredens waren schaars.

Sfeer en de mensen

Een evenement kan worden gemaakt of gebroken met sfeer. Het is te zeggen dat de sfeer er aardig in zat. De prijs van de consumpties was goed te doen (€2,50 per drankje), waardoor er aardig wat drank genuttigd werd. De security was er lang niet altijd blij mee, Jan Smeets zelfs nog minder na de brandjes tijdens het nummer 'Sex On Fire' van Kings of Leon. Meerdere brandjes werden gestart en moesten continu worden gedoofd. Maar niet alleen op het veld, ook er buiten was het een groot feest. Er werden (ook nuchter) zangkoren ingezet, polonaises gelopen, renwedstrijdjes over het terrein gehouden en nog veel meer jolijt.

De kleding op Pinkpop is ook altijd leuk om te bewonderen. Op de eerste dag kijk je nog raar op als je wordt aangesproken door een overharige Mario, maandagmiddag is het de normaalste zaak van de wereld als er een tros bananen voorbij komt wandelen.

Toch was het tijdens optredens niet altijd feest. Het publiek was moeilijk mee te krijgen, er werd niet gezwaaid of meegezongen bij bekende nummers en al op de eerste dag liepen er mensen rond met een grafstemming. Maandag was de drukste dag van het weekend met 67.000 bezoekers, dus nog meer van dit soort mensen stonden met de armen over elkaar voor zich uit te gapen. Concerten zoals de Kaiser Chiefs en Band of Horses werden een stuk minder leuk om te kijken door deze instelling.

Plus- en minpunten

Ieder festival kent wel zijn voor- en tegenslagen, zo ook Pinkpop. Laten we negatief beginnen: De beelden op de televisieschermen. Wat waren de opnames tergend slecht. Je bent bijna verplicht om bij de Mainstage dicht bij het podium te staan, want afgezien van de drie grote headlines was de techniek om te janken. De feed viel uit, zeer zinloze shots en opnames of leuke foefjes waardoor de beelden 'dynamischer' werden. Het zag er erg lelijk uit.

Andere minpunten zijn de bekende festivalproblemen zoals het gedrag van bekerrapers, gaten in de grond waar je je lelijk kan verzwikken, €2,50 voor een appel, vele festivalmedewerkers die nauwelijks verstand hebben wat waar te vinden is et cetera. Ook Jan Smeets was lekker bezig. Hij werd als ware held ontvangen na het roepen van 'Get the fuck off' tegen de regering, maar na drie dagen lang exact hetzelfde praatje en gezeur tegen het kabinet... dan ben je het ook wel flink zat. Tot aan het allerlaatste moment heeft Smeets het volgehouden zijn gal te spuien tegen de PVV, bezuinigingen en nog veel meer Den Haagse praktijken. Erg jammer.

Natuurlijk was Pinkpop niet alleen maar negatief. De sfeer was heerlijk, het weer was fantastisch en de eetgelegenheden waren (afgezien van de ananas op stok van vorig jaar) goed geregeld. Ook de campings waren allemaal weer een groot feest, er waren weinig opstandjes of problemen tijdens de drie dagen en ook dit jaar was de informatievoorziening weer erg goed. Wat dat betreft waren het drie erg leuke en vooral gezellige dagen.

En dan heb je nog de 'Tsja, wat moet ik hier van denken'-punten. Camping C (waar ik met mede-FOK!ker Beaudelaire zat) was dit jaar een ecologische camping, waar naast een zonnepaneel erg weinig te merken was van het 'groene' thema. Helemaal niets van gemerkt: de 'gescheiden prullenbakken' puilden uit van allerlei zooi en naast het gras was het op camping A waarschijnlijk net zo groen.

Conclusie

Het weekend was leuk om mee te maken. Toch blijf ik achter met het gevoel dat ik iets heb gemist, dat het nog niet compleet is. Was het het gebrek aan veel goede bands? Te hoge prijzen voor te kleine dingen? De sfeer was niet altijd optimaal? Het is in mijn ogen het totaalplaatje. Als je de voor- tegen de nadelen zou opwegen, heb ik een goed weekend gehad. Je kan het vergelijken met een man in een bananenpak en een Pinkpoppetje op: Ergens klopt het niet helemaal, maar je accepteert het en kan er om lachen.