VA - Thunderdome II: Judgement Day

Vorig jaar verscheen de eerste re-release van de beroemde Thunderdomeserie. Het tweede deel, Judgement Day, heeft inmiddels ook een heruitgave gekregen van ID&T. Dat betekend dus weer twee schijfjes vol oude hardcoreklassiekers uit 1993!

Hedendaagse hardcore kenmerkt zich vaak door lange breaks, veel melodie en harde kicks. Hoe anders was dat bijna 20 jaar terug. Zagende en scheurende synths zorgen voor wat melodie, percussie speelde een belangrijke rol, rustpunten waren er nauwelijks en knallende kicks stelden maar weinig voor in tegenstelling tot vandaag de dag. Het tempo lag ook een stuk lager dan nu. Uitzonderingen daargelaten uiteraard!

Het grote verschil met toen is ook het aantal hokjes. Tegenwoordig heeft iedere afwijkende stijl een aparte naam, maar eerder was alles gewoon hardcore. Dat levert op deze compilatie de nodige variatie op. Zo hoor je in een aantal tracks rave-achtige invloeden. Die typische basslijntjes hoor je bijvoorbeeld terug in 'Strange Invaders' van Das Duell en 'Junkfood' van Strange Food. Er zijn ook plaatjes die neigen naar happy hardcore: korte, blije melodietjes zoals 'Kingdom' van Undercover Anarchist. Grapppig is dan ook dat de cd's een aantal tracks van Critical Mass en Charly Lownoise & Mental Theo, bekend om hun happy hardcore hits, bevatten die allesbehalve blij zijn en gewoon flink beuken. Hier en daar worden techno en hardcore wat gecombineerd, maar het grootste deel is toch gewoon de typische oldschool hardcore.

Een deel daarvan wordt nog altijd door grote DJ's gedraaid. Neem nou 'Boy's Interface' van DJ Rob, 'Recession' (Neophyte) en 'Brainwashkiller' van T.N.T. Maar ook wat minder bekende tracks zijn meer dan de moeite waard. De diepe kicks van Gordon Maxmunt - 'Rabbit City 011' gaan bij een beetje hoog volume door merg en been, wat ook geldt voor de distorted kicks van 'When I'm Gone' (Fazer).  Erg lekker is ook de M. Steenbergen-remix (de man achter het bekende 'Poing') van Music Vandals - 'Hakke'. Lekkere kick, freaky geluidjes en van die typische sounds uit de drumcomputers van toen.

Ook dit deel van Thunderdome neemt je weer even mee terug naar de eerste helft van de jaren '90. Liefhebbers van toen zullen zich ongetwijfeld weer terugwanen op de feesten van toen, terwijl het voor de hedendaagse luisteraar een mooie geschiedenisles is. Een goede reden om (opnieuw) de Thunderdome cd's te gaan verzamelen!