TV: The Roast Of Donald Trump

Het is vandaag tweede paasdag. Yeah, lekker op bezoek gaan bij (schoon)familie, in de file staan en eieren gaan zoeken in de achtertuin of huiskamer. Heb je al zin in vandaag? Nee? Comedy Central kan je helpen. Vanavond om 20:15 zal The Roast Of Donald Trump worden uitgezonden.

Roast

Roasting 101

The Roast is ooit begonnen in de nu zeer bekende New York Friars' Club. Doel van de avond was een prominent lid zo hard mogelijk af te branden, maar natuurlijk nog wel binnen de (morele) perken. Rond 1960 werden de roasts af en toe uitgezonden, maar vanaf 1998 begon Comedy Central in Amerika met het uitzenden van enkele van deze preken. Na vier jaar de NYFC-roasts op tv te laten zien, is er besloten om ook een eigen versie te maken. De eerste echte Comedy Central-roast was met Denis Leary. De uitzending trok (naast South Park-afleveringen) de meeste kijkers voor CC tot op de dag van vandaag. Sinds Leary is er een scala voorbijgekomen van geroosterde bekendheden. Denk hierbij aan William Shatner, Pamela Anderson, Bob Saget en David Hasselhoff. Het format is ooit aan Nederland verkocht en uitgezonden onder de naam Gehaktdag. Met 'bekenden' zoals bijvoorbeeld Patty Brard is het programma nooit echt aangeslagen.

Mensen (uit)lachen

Op 9 maart 2011 is de grote Donald Trump op het blok gelegd. Met vele oude bekende roasters zoals Lisa Lampenelli, Jeff Ross en Gilbert Gottfried hebben ook giganten Larry King, Snoop Dogg en John Legend Trumps naam door het slijk gehaald. Gelukkig is Trump erg vrij in het doen en laten van de roasters. Net zoals David Hasselhoff heeft Trump toegezegd geen enkel onderwerp onbehandeld te laten. Enkele roasters hadden dit wel aangegeven, zoals Pam Anderson die niets over Hepatitis C wilde horen.

De avond staat niet alleen in het teken van het afmaken van de hoofdgast, maar ook van Greg Giraldo. De man die in vele roasts op zijn naam heeft staan is in september 2010 overleden. 'Roast In Piece', om Jeff Ross te citeren. De roastmaster van de avond is Seth MacFarlane, die we allemaal kennen van de series Family Guy en American Dad. Al meteen is de toon gezet: Niemand is veilig. De roasters zelf, het publiek en natuurlijk Trump zelf krijgen al rake klappen nog voordat de show echt begint. De geschiedenis van Donald J. Trump wordt van A tot Z naar voren gehaald en in het kort wordt uitgelegd hoe hij is geworden wie hij nu is.

Een groot hoogtepunt is Lisa Lampenelli, die haar imago van 'Queen of Mean' meer dan waar maakt. De gehele roastersbank wordt ontiegelijk hard door haar afgemaakt, als opwarmertje voordat ze Trump vernietigd. Nieuwkomer Anthony Jeselink weet ook hoe hij moet schitteren. Zijn grappen zijn lekker hard en ruig, zoals we het graag willen zien. Ook de dove Marlee Matlin heeft grappen voorbereidt die lekker ruw zijn en Snoop Doggy Dogg is op dreef. Voornamelijk Sorrentino wordt genadeloos gebakken en gebraden.

Mooie overgang naar de minder leuke momenten: Zeer pijnlijk is het optreden van Mike 'the Situation' Sorrentino van de hitserie Jersey Shore. Voor de televisieshow zijn er zelfs grappen van hem weggeknipt. Bijna niemand lacht of klapt, zeer pijnlijk. Aan de andere kant: het is erger om te zien hoe hij voor compleet Amerika voor paal staat en zelf wordt genaaid door de gasten dan dat hij anderen afbrandt. Zijn optreden wordt gered door Jeff Ross, die wel de zaal aan het lachen weet te krijgen.

Natuurlijk spreekt Trump zelf ook iedereen toe. Met een gezonde dosis zelfspot en narcisme laat hij weten dat er maar een enkele koning is, namelijk hijzelf. Een voor een worden de roasters aangepakt en om de oren geslagen met de naam Trump.

Donald Trump

Conclusie

Niet alleen Donald Trump, maar ook de andere gasten krijgen de wind hard van voren. Toch is het evenwicht vaak zoek en lijkt Trump er meer voor de sier te zitten. Toch mag dit de pret niet drukken, The Roast Of Donald Trump zorgt voor een heerlijk avondje vermaak tijdens de vaak verplichte familiemomenten van deze paasdagen.

Vrolijk Pasen .