Film: Rio

Rio is vrolijk, kleurrijk en muzikaal, maar een beetje kinderlijk

In 2002 kwam de animatiefilm Ice Age uit en werd meteen een groot succes. Vier jaar later kwam dan ook het logische vervolg uit en haalde ruim 650 miljoen dollar binnen. Voor volgend jaar staat deel vier (Continental Drift) op de planning. De makers achter de tetralogie komen nu met een andere animatiefilm, genaamd Rio. Zal de film het succes van Ice Age kunnen bijbenen of zelfs kunnen evenaren?

De zeldzame Macaw-papagaai Blu denkt dat hij de laatste in zijn soort is. Maar wanneer hij ontdekt dat er in Brazilië nog een vrouwelijke versie van hem is, besluit hij zijn kooi te verlaten en op reis te gaan naar Rio de Janeiro. Samen met Jewel, de vrouwelijke Macaw-papagaai, belandt hij in een onverwacht avontuur.

Na de eerste minuut is al meteen duidelijk dat de film enorm vrolijk, zonnig en muzikaal is. De eerste scène bestaat uit een groep kleurrijke vogels dansend en zingend door de bossen van Rio. Als de camera zich focust op Blu, komen we erachter dat hij helemaal niet kan vliegen. Als hij daarna gestolen wordt door smokkelaars, belandt hij even later in de stad Minnesota. Daar wordt hij geadopteerd door Linda, een eigenares van een bibliotheek.

Na dertien jaar krijgen ze bezoek van wetenschapper Túlio, die vertelt dat de Macaw-soort met uitsterven wordt bedreigd. Blu moet naar Brazilië om met Jewel te gaan paren. Maar eenmaal daar aangekomen worden ze gestolen door een groep smokkelaars. Blu en Jewel proberen te ontsnappen, maar krijgen dan te maken met de gevaarlijke kaketoe Nigel.

Tijdens het avontuur is de stad Rio de Janeiro enorm levendig in beeld gebracht. Uiteraard mag het beroemde carnaval ook niet ontbreken. De prachtige witte stranden, de kleurrijke vogels, de vrolijke mensen en de mooie bossen. Alles ziet er oogstrelend uit. De film zorgt gegarandeerd voor een zomers gevoel. Helaas is de gebruikte humor meer gericht op de wat jongere filmkijkers. De grappen zijn iets te kinderlijk om een groot publiek aan te spreken.

Ook het verloop van het verhaal is iets te voorspelbaar. Het einde is uiteraard al ver vantevoren te voorspellen, maar dat mag de pret niet drukken. Rio is gewoon een erg vrolijke film geworden die het ultieme zomergevoel bij je oproept. De animatie is in de bioscopen te zien in 3D, wat vaker wordt gedaan bij het genre. In de eerste helft van de film wordt er nog niet helemaal goed gebruik gemaakt van het effect, maar dat wordt in de tweede helft goed rechtgezet.

Conclusie

Rio is een enorm leuke film geworden voor de kinderen. De wat oudere filmkijkers zullen misschien afknappen op de kinderlijke humor. Maar ook naast de humor valt er genoeg te genieten. De stad Rio de Janeiro wordt prachtig weergegeven en de film roept het ultieme zomergevoel bij je op. De vrolijke, kleurrijke en muzikale vogels maken iedereen vrolijk.