Theater: Lenette van Dongen - Hoogseizoen

Lenette van Dongen is misschien niet de meest bekende cabaretière van Nederland maar ze behoort zeker tot de top. Voor haar vorige voorstelling Nikè werd ze genomineerd voor de Poelifinario, één van de hoogste prijzen in Nederland op cabaretgebied. Met haar nieuwe show Hoogseizoen probeert ze dit te evenaren.

Waar het qua zang bij Nikè bij één of twee kleine momentjes bleef, zitten er in Hoogseizoen weer een paar kneiters van liedjes. Zoals ze zelf ook aangeeft is ze van het zoetsappige afgestapt en is ze zware gitaren gaan waarderen. Dit is een hele vooruitgang vergeleken bij veel cabaretmuziek die wel mooi is, maar qua type toch typisch Nederlands blijft.

De naam Hoogseizoen slaat op de hordes toeristen die je op de meeste leuke plekken waar je op vakantie gaat wel tegenkomt. Van die mensen waarbij alles lukt en alles leuk is terwijl het bij jezelf zoals altijd allemaal misgaat. Lenette doet in de show een poging een hoge berg te beklimmen, maar als ze aan de top is komt ze daar een omaatje tegen dan aan de andere kant via de lift omhoog is gegaan. Met behulp van meerdere hilarische voorbeelden probeert ze duidelijk te maken dat zij zo iemand is waarbij alles misgaat terwijl het voor anderen wel allemaal lukt.

Lenette van Dongen weet zoals gewoonlijk weer als een echte meester het publiek bij haar show te betrekken. Van input voor een liedje tot iemand die haar moet helpen bij de slotscène. De combinatie van de niet te voorspellen opmerkingen uit het publiek en haar messcherpe antwoorden hierop leveren veel hilariteit op. Dat even van kleding wisselen niet achter de schermen hoeft te gebeuren laat ze ook zien. Met haar laarzen heeft ze even wat hulp nodig van een man die niet in de gaten heeft dat er ritsen aan die dingen zitten maar verder loopt dat als een trein en stokt de show geen moment. Het feit dat haar nieuwe outfit geen goed doet aan haar looks weet ze goed zat en wordt dan ook compleet belachelijk gemaakt.

"In de winkel was ook haar man. Alhoewel, het leek me geen huwelijksman, meer haar creditcardhouder zeg maar."

Hoewel ik niet weet of deze show echt enorm veel beter is dan Nikè, daarvoor verschillen ze teveel, is het een absolute aanrader. Het is een ietwat klassieke soort cabaret dan de meeste snelle jongens en meiden van tegenwoordig, maar juist deze afwisseling doet het heel goed. Feit is wel dat humor iets persoonlijks is. Ik zou zeggen ga zelf kijken wat je er van vindt en dan is die 8,5 van helemaal zo gek nog niet.


Gezien op: 30 maart     Theater: Parktheater te Eindhoven
Theaterimpresariaat: Bunker Theaterzaken