Boek: Eckart von Hirschhausen - Geluk komt nooit alleen

Geluk komt nooit alleenWe lijken er allemaal naar te zoeken: Het Grote Geluk. Er bestaan duizenden recepten voor, maar geen enkele lijkt echt te helpen. Maar waarom steeds blijven zoeken, als je ook kan leren hoe je tevreden kunt zijn? De Duitse cabaretier en arts Eckart Von Hirschhausen bestudeerde twintig jaar aan geluksonderzoek en schreef er een boek over: Geluk komt nooit alleen.

Geluksexperimentjes
Vrolijke pinguïns dansen op de letters van de cover en verraden daarbij al dat dit boek meer is dan alleen de samenvatting van vele jaren onderzoek.  Von Hirschhausen combineert zijn medische achtergrond met zijn huidige succesvolle carrière op de planken en is daarbij uitgekomen op een humorvol boek met serieuze boodschappen en grappige geluksexperimentjes. Hij toetst geluk aan verschillende zaken zoals toeval, vriendschappen, liefde en loslaten. Hierbij put hij uit persoonlijke ervaringen en meningen, maar staaft hij dit ook met uitkomsten van verschillende onderzoeken naar hoe mensen aankijken tegen ‘gelukkig zijn’. De tekst wordt aangevuld met kleine geluksexperimentjes, zoals het bakken van gelukskoekjes, het maken van een pinguïntrekpop (echt waar) en een herhaalrecept voor chocolade.

Nou, als je daar niet gelukkig van wordt
Geluk komt nooit alleen is geen zelfhulpboek. Toch kun je er wel een stukje blijer van worden als je dat nodig hebt en er zelf uitpikt wat op dat moment op jou van toepassing is. Of je nou behoefte hebt aan duidelijke uitkomsten van onderzoeken, bevestiging van je eigen gedachten door een ervaringsdeskundige, of gewoon zin hebt om een fijn knutselwerkje te maken; dit boek bevat het allemaal. En daardoor komt het ook gelijk wat rommelig over. Toegegeven: het is prettig geschreven en er zitten echt zeer grappige stukken in. Maar de combinatie van onderzoek, cabaret, persoonlijke ervaringen en pinguïns uitknippen is gewoon wat too much voor dit boek. Vooral aan het eind missen de hoofdstukken structuur en brengen ze de lezer niet naar een duidelijk punt van Von Hirschhausen. Het boek leest meer als een uitgeschreven cabaretvoorstelling, maar wel een die toegankelijk is voor zowel optimisten en nieuwsgierige lezers, als pessimisten en kritische lezers.