Boek: The little book of shocking food facts

The little book of shocking food factsEr zijn een paar zaken in het leven waarvan je weet dat het er is, maar waar je liever niet over nadenkt. Het seksleven van je ouders is daar een goed voorbeeld van. Een stuk serieuzer wordt het echter als het over de harde waarheid gaat achter het voedsel dat we dagelijks tot ons nemen. In The little book of shocking food facts zijn een aantal van deze ongemakkelijke en schokkende feiten gebundeld.

Food is bad mkay
Enkele feitjes uit dit engelstalige boek:
Meer dan 10 miljoen kinderen per jaar sterven aan de gevolgen van hongersnood. Tegelijkertijd sterven er 280 duizend Amerikanen als direct gevolg van obesitas en heeft een boer twee keer zoveel kans om tijdens zijn werk te sterven als bij andere beroepen. Er zijn op dit moment 923 miljoen mensen in hongersnood. Maar het wel toegang hebben tot voedsel is ook niet altijd een pretje. Zo is er een verband aangetoond tussen minstens twee keer per week buiten de deur eten en gewichtstoename plus diabetes en stikken er in de Verenigde Staten per jaar 3000 mensen in hun eten. Gezellig! De positieve noot wordt verzorgd door enkele pagina’s met de blijde, schokkende boodschap dat groente en fruit veel ziektes tegen kunnen gaan.

Geinig...

... maar meer ook niet. Hoe noodzakelijk is een boekje als er met één Googletje hetzelfde plus meteen meer achtergrondinformatie gevonden kan worden? De toegevoegde waarde van dit boekje zit hem dan ook in de vormgeving. Op een paar geniale vondsten na, zoals een biodieseltank met wortels en het peperkoekmannetje op de cover, is deze echter ook niet meer dan geinig en zet het weinig kracht bij de tekst. Na de zoveelste close-up van vlees begrijpen we de boodschap wel. En echt heel nieuw zijn de schokkende feiten uit dit boekje eigenlijk ook niet. We weten dat het er is, maar willen het gewoon niet onder ogen zien. Want wat voor zin heeft het om in je eentje een voedselrevolutie te beginnen? We houden liever vast aan de gemakkelijke weg. Toch worden we in de inleiding opgeroepen om de informatie uit The little book of shocking food facts te gebruiken om eerst na te denken voordat je uit gewoonte je fabrieksbiefstukje en chemische frisdrank consumeert. Maar of dit boekje dé eye opener is die de mensheid zal doen veranderen? Waarschijnlijk lezen we dat over een paar jaar als een schokkend feit terug in een ander weinig inspirerend boekje.