Interview: Mike Posner

Hij heeft twee mixtapes gereleased, een heel album gemaakt, met de grootste artiesten samengewerkt, vorig jaar zijn studie op de universiteit afgerond, treedt vanavond op in de Melkweg en is nog maar 23. Ik heb het over Mike Posner, een singer-songwriter uit de stad Detroit in de Verenigde Staten. Hier in Nederland is hij onder de aandacht gekomen door de track Cooler Than Me, welke ook nog Megahit is geweest op 3FM. Ik mocht hem een aantal vragen stellen in zijn hotelkamer in Amsterdam.

Voor de mensen die dit interview lezen en nu op het punt staan om de drie letters w, i & e in het reactieveld in te tikken, wie ben je?

Ik ben Mike Posner en ik ben jouw nieuwe favoriete singer-songwriter en producer.

Je eerste keer hier in Nederland?

Jazeker. Ik ben pas vanochtend aangekomen en kan niet wachten om vanmiddag de stad te bekijken.

Hoelang ben je nog aan het touren?

We touren nog maar twee weken hier in Europa, daarna twee weken rust. En daarna gaan we weer touren in de Verenigde Staten.

Hoe is jouw album 31 Minutes To Takeoff tot nog toe ontvangen door de pers en fans?

Ik zal je eerlijk zeggen, ik zou het niet weten. Ik lees nooit reviews van het album. Maar ik weet wel dat de shows steeds drukker en gekker worden. Maar ik bedoel, ik neem aan dat ze het hier wel leuk vinden anders zat ik hier nu niet.

Hoe ben je begonnen als singer-songwriter?

In eerste instantie was ik alleen maar een producer, ik wilde beats en tracks maken voor andere artiesten. Ik had verder geen intentie om echt in de schijnwerpers te staan. Maar helaas wilde niemand hebben wat ik had gemaakt. Toen ben ik ze maar zelf gaan zingen, dat was twee jaar geleden.

Hoe omschrijf je jouw sound?

Ik ben er gewoon zeker van dat het niet klinkt als de muziek van iemand anders. Daar ben ik gewoon trots op.

Maar ik bedoel Bow Chicka Wow Wow en Cooler Than Me verschillen nogal van elkaar, wil je gewoon van alles wat hebben?

Vandaag de dag richt de muziekliefhebber zich niet meer op een en dezelfde genre. Als kind luisterden alle vrienden om me heen echt alleen maar hip-hop of iemand anders weer rock. Daar bleven ze echt bij. Maar tegenwoordig is dat niet meer het geval, mensen luisteren naar meer genres. Dus ik wilde een album maken waar iedereen zich in kan vinden en zich daardoor niet zullen vervelen met maar een en dezelfde sound. Daardoor breng ik de luisteraar iedere keer weer naar verschillende plekken, dat twaalf keer.

Hoe ben je uiteindelijk bij Sony als platenmaatschappij terecht gekomen?

Ik had eerst twee mixtapes zelf uitgebracht. Ik was een student bij Duke University en maakte de muziek in mijn studentenkamer. Ik had het gratis op het internet gegooid. Voordat ik het wist konden fans meezingen op mijn tracks. Zo heb ik uiteindelijk een platencontract aangeboden gekregen.

Had je het ook verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan en Cooler Than Me zo'n hit zou worden?

Nee absoluut niet. Ik had die track ook in mijn studentenkamer gemaakt op de goedkoopst verkrijgbare microfoon en op een laptop die op het punt stond om te crashen vol met illegale software. En dat het wereldwijd zo succesvol is, is ongelofelijk. 

Je hebt een track opgenomen met rapper Lil Wayne. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

Het was een van de eerste tracks die had opgenomen sinds dat hij uit de gevangenis was gekomen. Ik was dus erg vereerd dat iemand met zoveel talent een track wilde opnemen met mij. We hadden daarvoor ook een video opgenomen daarna. Ik ben er in elk geval erg enthousiast over.

Heb je nog met andere artiesten samengewerkt voor dit album?

Ik heb samengewerkt met Boyz II Men voor de track Deja Vu. En met Travis Barker van Blink 182, hij heeft de drums verzorgd voor Gone In September.

Welke persoon op aarde is cooler dan jij?

Kurt Cobain.

31 Minutes To Takeoff, waarnaartoe?

Naar de volgende dimensie in mijn carriere. Het komt erop neer dat naar de 31 minuten zitten zowel ik als de luisteraar in een andere dimensie.

Wat kunnen we voor vanavond verwachten bij de show?

Een te gek feest. Het gaat echt leuk worden. Ik wil een ruimte creeëren waar mensen helemaal los kunnen.

Wat kunnen we verwachten van Mike Posner in de toekomst?

Betere tracks.