Gadget: Ori voor iPad

Draadloze toetsenbordjes, sleeves, adapters, cases, apps, jailbreaks, verkrijgbaarheid en eventuele opvolgers van de iPad, het internet staat er vol mee. Talloze fora en tijdschriften worden gevuld met geouwehoer over de tablet van Apple. Voor- en tegenstanders proberen elkaar te overtuigen van het nut of de nutteloosheid van het toch wel redelijk succesvolle product van de Amerikaanse fora. Eigenaardig natuurlijk, want ik heb nog nooit mensen elkaar virtueel de tent uit zien vechten als het gaat om een bepaald soort blender of het nut van de videorecorder. Het zal wel zijn omdat het met elkaar discussieren over gadgets (en natuurlijk vrouwen en auto's) één van de weinig resterende manieren is om elkaar als man af te troeven. Vroeger sloeg je elkaar met een knuppel voor de kop, bestreed je elkaar te paard en zwaard en nu battle je met je gadgets. Het zal wel bij de tijd horen.

Onderdeel van de bewijsdrang is de zoektoch naar de perfecte accesoires voor man's gadgets. Zeker als het gaat om de 'i'products proberen veel mensen krampachtig elk spoor van gebruik te voorkomen op de glinsterende behuizing. Of dat terecht of onterecht is kun je maar beter in het midden laten, want die discussie resulteert nooit in bevredigende middenoplossing. De firma Joby is gespecialiseerd in het ontwikkelen van allerlei hulpmiddelen voor de Iphones en Ipads en probeert bescherming te combineren met het praktische gebruik van het apparaat. Zo is er sinds kort de Ori, een metalen case voor de iPad die tegelijkertijd een revolutionair soort standaard is. 

De Ori lijkt in gesloten toestand heel erg op de cases zoals je die overal ziet. De iPad wordt aan de achterkant in een plastic case geklemt en aan de voorzijde zit een soort deksel die het scherm bedekt. Tot zover eigenlijk geen bijzonderheden, behalve dat het geheel een mooie metaallook en -feel heeft. Wat de Ori echter wel bijzonder maakt is de achterkant van de case. Deze bevat niet alleen een soort poot waardoor je de iPad in een rechtopstaande positie kunt zetten, maar ook een ronddraaiend element waardoor de Ipad 360 graden gedraaid kan worden terwijl de case in dezelfde positie blijft.

Maar wat kun je daarmee? In onderstaand filmpje worden eigenlijk alle mogelijk posities van de Ori getoond (en toegelicht), waarbij opvalt in hoeveel verschillende posities de Ori te vouwen is. Het is niet voor niets dat de makers zeggen hun inspiratie gehaald hebben uit Origami, de Japanse vouwkunst.

 

Voor wie nog nooit Origami heeft geprobeerd: da's knap lastig. En het is ook bij de Ori niet helemaal de intuïtie die je zal helpen de Ori in het gewenste standje te vouwen. Gelukkig zit er op de case een (makkelijk verwijderbare) sticker met instructies voor de basisstanden om je op weg te helpen. Toch blijft het ook na een paar keer proberen nog wel een tikkeltje lastig om in één keer het gewenste resultaat te verkrijgen.

 

De belangrijkste vraag is natuurlijk of de Ori nuttig is. Ja en nee. Ja, de Ori is erg handig als je vaak filmpjes en foto's wilt bekijken op je iPad. De vouwwijze die je bovenaan deze review ziet is perfect voor dit gebruik van de iPad. Maar als je gewoon wilt lezen of even wilt surfen over het web, dan is de Ori eigenlijk niet echt van toegevoegde waarde. Sterker nog, de Ori is nog best zwaar en zorgt ervoor dat je in plaats van een platte iPad best nog wel een dikke bundel in je handen hebt. De Ori is daardoor vooral geschikt voor als je wilt lezen (en de iPad op een tafel ligt) of als je dus een film wilt kijken. Als je de iPad (met Ori) in je handen hebt, terwijl je in je luie stoel wilt lezen, dan ligt de Ori niet heel prettig in de hand; dan rijst de vraag of de adviesprijs (79,95 euro) niet heel erg veel geld is voor een case die niet in alle gevallen even praktisch is. Wat mij betreft aan de (te) dure kant.