Boek: Jamie Oliver - Jamie in 30 minuten

Jamie Oliver, beter bekend als The Naked Chef, is een fenomeen binnen het alledaagse koken. Hij heeft al vele tv-shows gedaan waarin hij simpele kookmethodes uitlegt en waar hij van de lekkerste maaltijden creëert van de simpelste gerechten. De laatste tijd stoorde hij zich aan enkele argumenten waarom mensen niet thuis kookten. Voornamelijk: het duurt te lang, het kost teveel of er is een gebrek van kennis. Als resultaat is het kookboek Jamie in 30 minuten van Jamie Oliver ontstaan. Is het wat of is het een uitmelkerij van de Jamie Oliver franchise.

Het boek presenteert zichzelf als een boek vol met maaltijden die in 30 minuten te bereiden zijn. Dit allemaal zonder allerlei benodigdheden te hebben of de meest zeldzame ingrediënten in huis te halen. Jamie Oliver legt in het begin van het boek uit hoe je je keuken het beste kunt inrichten zodat je maximale profijt eruit haalt. Als je hier nog niet genoeg tijdswinst uit haalt geeft hij de lezer een les over hoe je gerechten simpel doch netjes kunt serveren zonder een half uur alles te schikken op de tafel.

Wanneer je je door alle praktische tips geworsteld hebt kom je bij de uiteindelijke maaltijden terecht. Let op, hiermee bedoel ik niet maaltijd als in iedere een gang maar een compleet menu met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Dit is dus geen typisch kookboek waarin de lezer een menu kan samenstellen van gerechten. Maar eerder een handboek van hoe je in 30 minuten toch een uitgebreide feestdiner kunt voorbereiden. Als enthousiaste reviewer heb ik de proef op de som genomen en ben ik een aantal maaltijden gaan testen. De stap-voor-stap uitleg helpt alleszins maar toch haal ik de 30 minuten niet en wordt het eerder het dubbele. Dit zal wellicht komen doordat ik de gerechten voor het eerst maak en waarschijnlijk zal ik na wat oefening het vast in 30 minuten kunnen bereiden. Het tweede negatieve puntje is dat de uitleg soms heel abstract wordt weergegeven, hoeveel is bijvoorbeeld 'een aantal minuten bakken'?

Jamie in 30 minuten geeft een mooi beeld van hoe je in simpele keuken met weinig kundigheid en simpele ingrediënten een leuke maaltijd kunt voorbereiden. Over de design is weinig positiefs te zeggen, het boek is enorm druk weergegeven en er zijn tig foto's per pagina weergegeven. De tekst van de inhoud loopt tot in de naad van het boek en is dus niet praktisch voor in de keuken. Doordat het boek complete maaltijden voorschrijft wijkt het boek af van de standaard en zal het voor een aantal lezers enorm wennen zijn.