Boek: Thomasina Miers - Mexicaans!

Ben je een fanatieke aanhanger van het TV-programma Masterchef of kook je zelf graag? Dan is Mexicaans! van Thomasina Miers, winnaar van de Engelse masterchef wellicht een boek wat in je interesseveld valt. In 2005 won ze de veelbekeken competitie en vanuit daar heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt. Ze begon met een kookprogramma en vanuit daar is ze doorgegroeid tot eigenaar van een restaurant. Daar serveren ze voornamelijk Mexicaans, dit omdat het haar passie binnen het koken is.

Nu, vijf jaar, later is haar debuut eindelijk gearriveerd; een kookboek vol met 135 recepten uit het echte Mexico. Een boek met elk type gerecht wat je in Mexico kan vinden, identiek aan zijn origine. Van salsa's, kaasgerechten en gerechten van de grill tot straatvoedsel, salades en voedsel voor de ziel. Buiten dit uitgebreide menu vol gerechten serveert ze ons ook een smaakmaker in de vorm van een inleiding over de Mexicaanse keuken. Natuurlijk krijgt de lezer daarna de basisvaardigheden uitgelegd waarin de belangrijkste punten worden beschreven. Als afsluiter behandelt Thomasina de voornaamste ingrediënten, bestaande uit kruiden en smaakmakers. Zodat de lezer zich altijd kan inlezen wanneer iets onbekend voorkomt.

De recepten worden duidelijk uitgelegd in de vorm van een kleine tekst met daarnaast de ingrediëntenlijst, de bereidingsduur en de eventuele serveertips. Sporadisch wordt er een gerecht stap voor stap uitgelegd zodat het makkelijk op te volgen is. Opmerkelijk is het dat er zeer weinig plaatjes bij de recepten staan. Zo staat er bij de meerderheid van de recepten geen foto van het eindresultaat, met als uitzondering van de hoofdgerechten; hier staat naast het recept een appetijtelijke foto. Thomasina heeft gekozen voor een boek dat rust uitstraalt; simpele gerechten vragen om een simpele benadering.

Met het boek Mexicaans! ben je als amateurkok helemaal uitgerust om de meest heerlijke gerechten uit de Mexicaanse keuken te serveren. Door een simpele benadering is ze gericht op de hobbyist en tracht ze complexe vakjargon te voorkomen. Het boek maakt geen uitstapjes naar een andere keuken en is geheel gericht op de Mexicaanse keuken. Thomasina dekt met dit boek het merendeel van de populaire gerechten. Toch is het jammer dat niet alle gerechten een foto hebben voor hoe het eindresultaat eruit zou moeten zien. Hierin kun je natuurlijk je verbeelding laten spreken, maar het biedt hierdoor weinig houvast. Al met al is het een aardig kookboek voor de liefhebber van Mexicaans eten.