CD: DevilDriver - Beast

DevilDriver is een hardwerkende Amerikaanse Metalband. De band werd opgericht door Dez Fafara, de ex-frontman van het niet meer bestaande Coal Chamber. De band bestaat verder uit Mike Spreitzer (gitaar), Jeff Kendrick (gitaar), Jon Miller (bass) en John Boecklin (drums). Opvallend aan deze groep is dat het vooral hard werkt. In plaats van te leunen op oud succes is er voor gekozen om een eigen, unieke sound te creëren. Door eindeloos veel te touren hopen ze steeds bekender te worden. Nu zijn ze bezig met een tour om hun nieuwste album te promoten: Beast.

DD BEast

Als ik te horen krijg dat ik DevilDriver mag gaan reviewen schiet er maar één gedachte door mijn hoofd, wie zijn dat ook al weer? Mijn metalkennis rijkt vaak niet verder dan Rammstein, Slayer en Iron Maiden. Des te leuker is het om zonder vooroordeel dit album te beluisteren, iets dat natuurlijk helemaal niet lijkt op eerdergenoemde band. Wanneer je deze cd gaat luisteren, moet dat toch op een flink volume zijn. Dan komen de gitaren, riffs en lekkere grooves het beste tot hun recht. Niet gek, Beast is geproduceerd door Mark Lewis (All That Remains, Trivium, The Black Dahlia Murder).

Over het album zelf. De al enige tijd gereleasde 'Dead To Rights' is het openingsnummer van de cd. Het is een ruig, pakkend nummer met een zeer ruig geluid. Door vrijwel het hele album is dit geluid terug te vinden. In vergelijking met voorloper Pray For Villians heeft Beast meer herhaling, maar het gevoel is zeer zwaar en hard. Nog een heerlijk nummer is 'Shitlist', een keihard nummer met scheurende riffs waar je bijna niet genoeg van krijgt. Het meest opvallende nummer is 'Black Soul Choir'. De metalfans kunnen het nummer kennen van de band 16 HorsePower. Een opvallende keuze, maar zeker geen slechte. het rockt, het knalt en het zorgt ervoor dat je DevilDriver niet haat voor hun versie op het bekende stukje metal.

Maar ik ben niet volledig positief over het album. De cd zelf is fijn om af en toe te beluisteren. Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van de grunts en screams tussendoor, maar ieder z'n smaak. Het grootste nadeel is dat ik de liedjes iets teveel van hetzelfde vind, waardoor het album na een paar nummers gaat vervelen. Desalniettemin is het album toch het aanschaffen waard, ookal beluister je het maar een keer.

In tegenstelling tot veel andere bands blijft DevilDriver goed. De band kakt niet in, het ontwikkelt zich juist. Dat is dan ook het mooie dan deze groep. Het is steeds bezig zichzelf te vernieuwen. Ook met dit album zal er weer eindeloos getourd worden. Voor meer informatie kun je hier het interview met Dez Fafara lezen. Opdat iedereen weet dat Beast het nieuwe album van DevilDriver is.

Het album is in Nederland vanaf 15 februari te koop.

Met dank aan j95 voor de review