Boek: Ruben van Dijk - Graan

Wij kennen hem onder de naam Ruben van Dijk, maar dat is slechts een pseudoniem. We hebben het over Thomas van Slobbe, directeur van stichting wAarde. Hij verbaasde Nederland met zijn debuut Kyoto-complot, hiermee introduceerde hij een spannende thriller rondom de veelbesproken klimaatveranderingen. Zijn eco-thriller was zo'n succes dat de keuze voor een nieuw verhaal meer dan logisch was. In een interview dat wij een jaar geleden hielden met Ruben van Dijk maakte hij ons al lekker, en nu is het boek er: Graan.

Graan is iets wat wij als vanzelfsprekend nemen, we zien het amper in zijn normale staat - tenzij je vaak op het platteland te vinden bent - maar toch is het overal in verwerkt. Je kunt daarbij voorstellen dat een tekort hierin wereldse problematiek met zich meebrengt. Een ware voedselcrisis zou ontstaan en om een idee te krijgen hoe zoiets eruit zou zien kun je het boek van Ruben lezen. Hierin snijdt zijn fictie zo dicht langs de waarheid dat je het boek in een bliksemtempo uit zal lezen om achter de waarheden te komen. Combineer dit met charismatische personages en een boze organisatie, die overal opduikt om roet in het eten te gooien door belangrijke personen te elimineren, en je krijgt een van de betere thrillers van 2010! Ruben laat zien dat hij als schrijver getalenteerd is en dat auteurs als Charles den Tex ware concurrentie krijgen in het thrillergenre door een pakkende schrijfstijl te combineren met mogelijke doemscenario's.

Ondanks dat dit boek het tweede werk is van activist Thomas van Slobbe verbaast hij Nederland wederom met een spectaculaire pageturner. Hij weet de lezer te overtuigen van het schaarse van deze aarde en hoe dicht wij tegen ware problematiek aan hikken. Indirect weet hij een boodschap over te brengen naar de lezer die niet via TV-spots of banners mogelijk is. Namelijk: wees voorzichtig met moeder aarde en neem niet alles als vanzelfsprekend! Het boek leest vlot weg en door levensechte weergave van personages creëert Ruben een verhaal waar nog veel over gesproken zal worden. Een absolute aanrader indien je een thriller zoekt die dicht bij de hedendaagse actualiteit komt.