Boek: Laura Restrepo - Te veel helden

Onze koningin in spe komt er vandaan en bijna iedereen kent de lange strijd die Argentinië heeft moeten voeren tegen dictators. In Te veel helden beschrijft Laura Restrepo de moeilijke slag die de verzetstrijders hebben moeten voeren tegen de militaire junta. Dit doet ze door middel van een passievol liefdesverhaal van twee ondergedoken strijders die door de gezamenlijke vijand verbroederen in twee geliefden in een onzekere tijd.

Plaza de Mayo: het protestplein van Dwaze Moeders
Geen mens durft zijn mond te openen tegen de tirannen die het land beheersen vanwege angst om te 'verdwijnen'. Toch zijn de moeders van deze verdwenen strijders veelbesproken vanwege hun treffende protestacties tegen de heersers van het land op Plaza de Mayo in Buenos Aires. De sfeer die samenhangt met de onderwereld van de verzetstrijders wordt zeer gedetailleerd weergegeven in het boek van Laura Restrepo. Ze spreekt bovendien uit ervaring. Vanuit die ervaringen beschrijft ze hoe onzeker een dag eruitzag voor mensen die het niet eens waren met de politieke status in Argentinië. Dit doet ze door middel van een verhaal van een moeder die aan haar zoon in de hedendaagse tijd vertelt hoe ze zijn vader heeft leren kennen in 1980 en hoe hij het resultaat is van de hechte band die ontstaan is door de gedeelde strijd om vrijheid.

Fijn om te lezen maar wel heen en weer in de tijd
Het boek leest zeer vlot weg vanwege de spannende elementen, gebundeld in een passioneel verhaal waarin twee geliefden alles doen om hun doel na te streven en blij zijn met elke meevaller die hen treft. Laura kiest de vertelwijze van een moeder die haar zoon verhalen vertelt over een vader die hij vaag herinnert vanuit zijn kleutertijd. Deze gaat hij zoeken met haar hulp nu hij eenmaal opgegroeid is en daarbij schiet het verhaal van de ene flashback naar de andere. Dit werkt op bepaalde momenten zeer verfrissend maar helaas kan dit ook een verwarrende uitwerking hebben op de lezer, vanwege het bijkomende gegeven dat het verhaal zich over meerdere landen afspeelt. De lezer maakt als het ware een reis van de ene cultuur naar de andere.

Het boek weet zich te ontpoppen tot een mooi fictioneel verhaal met boeiende feiten over Argentinië, in de vorm van een liefdesverhaal waarin de zoon zijn veelbesproken vader stukje bij beetje beter leert kennen. Laura heeft hiermee weer een mooi boek uit haar creatieve vingers laten vloeien, wat snel wegleest en wat lang blijft nahangen!