Gadget: Sony PRS 650 Touch e-reader

Het gebruik van de lichte E-reader is erg gemakkelijk. Bij ontvangst dien je de accu ongeveer 3-4 uur via de PC op te laden. Het pakketje bevat alleen een USB-kabel, geen stekker om via netstroom op te laden, maar die is wel te koop indien gewenst. Het apparaat gebruikt echter nauwelijks stroom en je kan met een volle batterij ongeveer 10.000 paginaomslagen maken en je zou het twee weken non-stop uit moeten houden (genoeg dus om een vakantie vol te houden zonder lader). Dit wordt minder als je van je foto's een diashow maakt tijdens stand-by of veel muziek speelt, maar in vergelijking met een tablet of een smartphone houdt een reader het ontzettend lang uit. De energiezuinige stand zorgt ervoor dat na vijf minuten niet in gebruik te zijn geweest (in te stellen naar eigen wens) de reader naar stand-by stand springt en na twee dagen stand-by stand automatisch helemaal uitgaat. Het apparaat onthoudt dan gelukkig ook nog eens op welke bladzijde je bent gebleven.

Het opstartscherm (te bereiken via de 'Home'-knop) toont je je laatst gelezen boek en segment 'Boeken' (waarvan drie boeken zichtbaar zijn, in te stellen op naam, auteur, laatst gelezen of laatst toegevoegd). Die drie boeken hebben dus een snelkoppeling, terwijl het kopje boeken je in je gehele bibliotheek brengt. Onderin bevinden zich koppelingen naar eventuele periodieken, je boekencollecties en notities. Ook kan je schakelen van het Hoofdscherm naar Applicaties (bijvoorbeeld foto's, muziek, teken/handschriftmodus, woordenboek en kladblok) en Instellingen (waarmee je je apparataar naar eigen hand kan zetten).

De toevoeging van de Touch-functie maakt het gebruik nog makkelijker, met je vinger of het pennetje hoef je de koppeling of het boek maar aan te raken en je wordt naar het volgende scherm gebracht. Het touchscreen maakt het ook mogelijk om aantekeningen te maken in een artikel of boek, tekst te selecteren of snel een woord in een woordenboek op te zoeken. Dit laatste is snel en makkelijk, even dubbelklikken op een woord en VanDale komt met het antwoord. Echter wordt een woord vaak niet herkend omdat het bijvoorbeeld vervoegd is, maar dan kan je het werkwoord intypen in het woordenboek. De reader bevat maar liefst twaalf woordenboeken (twee Engelse (Brits/Amerikaans) en tien vertaalwoordenboeken (Frans, Duits, Spaans, Nederlands en Italiaans naar en vanuit het Engels), die je handmatig naar keuze in kan stellen. Het selecteren is ook nog vrij gemakkelijk met het styluspennetje, maar aantekeningen maken vergt toch wel wat oefenwerk. Vergelijk het met tekenen op een etch-a-sketch van vroeger. Hierdoor zijn aantekeningen toevoegen wel een optie, maar erg snel en netjes is het niet.

Het touchscreen is daarentegen wel heel erg fijn bij het omslaan van pagina's: even snel over de pagina heen strijken en de pagina slaat om. Ook bladeren met behulp van een zoekbalk is mogelijk, gewoon het paginanummer intypen of de balk naar de juiste pagina slepen. Snel door je muziek of foto's heen skippen wordt hierdoor gebruiksvriendelijker. Via Opties kan je verder nog snel terug naar de inhoudsopgave, je historie of ingevoegde notities.