Gadget: Sony PRS 650 Touch e-reader

De Sony PRS 650 Touch Edition maakt gebruik van 16 grijstinten en heeft een resolutie van 800x600 op een scherm van 15,24cm (6 inch). Het hele apparaatje is  16,8cm x 12 x 1 cm groot en weegt slechts 215 gram. Hierdoor is de reader met gemak in één hand vast stevig vast te houden en past hij zelfs in je broekzak. Hij is beschikbaar in drie verschillende kleuren: rood, zilver en zwart en is vervaardigd van aluminium, waarbij de achterkant nog een rubberen coating heeft meegekregen zodat hij minder makkelijk ergens vanaf glijdt.

De PRS 650 Touch Edition ziet er strak en gestroomlijnd uit en alle functieknoppen en ingangen zijn handig geplaatst. De bedieningstoetsen bevinden zich onderaan de reader zodat je die makkelijk met je duimen kan bedienen terwijl je hem vasthoudt. Bovenop zijn de power-knop en sleuven voor een SD-kaart en een Memory Stick PRO Duo te vinden. Rechtsboven op de hoek bevindt zich de styluspen, die verscholen is in de behuizing. Onderaan zit de reset-ingang, de USB-connectie, 3.5mm jack ingang voor een koptelefoon en de volumeknop.

De reader wordt geleverd met een geheugen van 2Gb, waarvan nog 1,45 Gb beschikbaar is voor al je files. Aangezien e-boeken gemiddeld slechts een paar mb zijn kan je er honderden boeken op kwijt. De volgende formaten zijn te gebruiken op deze versie: ePub (Adobe DRM protected), PDF (Adobe DRM protected), BBeB Book (PRS DRM protected), ePub, BBeB Book, PDF, TXT, RTF, Microsoft Word, JPEG, PNG, GIF, BMP, MP3 (non-encrypted), AAC (non-encrypted). Voor werkgerelateerd gebruik is het gebruik van word, txt, rtf en pdf erg handig. Zoals je ziet staan er ook foto- en muziekformaten in de lijst en deze reader heeft dan ook een ingebouwde MP3-speler en de mogelijkheid om foto's weer te geven (alleen in grijstinten weliswaar). Altijd een lekker muziekje bij de hand terwijl je aan het lezen bent is een aangename toevoeging op een E-reader. Er is geen koptelefoontje bij inbegrepen maar alles met een 3.5 mm jack is aan te sluiten en de geluidskwaliteit is prima te noemen. Het weergeven van foto's geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld de cover van het boek dat je leest als screensaver in de stellen, waardoor het visueel iets aantrekkelijker wordt. Sommige andere readers hebben toegang tot het wereldwijde web via bijvoorbeeld Wifi. Met deze Sony kan je het internet niet op, niets om rouwig om te zijn eigenlijk want de weergave van internetpagina's is verre van ideaal op een reader en het is ook wel eens lekker om in een boek te kruipen zonder dat je verbonden bent met internet en toch weer je mail gaat checken.