Gadget: Icarus Go

Leeservaring

En die hoge verwachtingen maakt de Go meer dan waar. Het is echt net alsof je een pocketboek in je handen hebt. Bladeren, wat je kunt doen door de pijltjesknoppen linksonder het scherm, gaat ook snel. Een klik, een knipper, en hij is er. Duurt niet langer als wanneer je een bladzijde om moet slaan van een echt boek. Daarbij is het opvallend hoe rustig het scherm voor je ogen is. Voor ik het wist zat ik rustig genesteld op de bank wat e-boeken door te bladeren. Dat de Go ook nog eens nauwelijks wat weegt, simpelweg erg lekker in de hand ligt en prettig te bedienen blijft als je hem vast hebt, maakt het lezen een zeer prettige ervaring. Wel gewoon een lamp erbij, want net als bij een gewoon boek heb je een externe lichtbron nodig. De Go met zijn E-Ink scherm heeft namelijk geen achtergrondlicht.

Dat is in het begin best wel vreemd, evenals dat je jezelf moet bedwingen om de ‘Go’ niet als touchscreen te willen behandelen. Maar dat went heel snel, mede omdat de bediening zo eenvoudig is. Om weer terug te gaan naar de boekenlijst hoef je alleen maar rechtsonder de returntoets in te drukken en je bent weer bij de lijst. Nog een keer op de returntoets en je bent weer terug bij het beginscherm met hoofdmenu. 

Toch pakt de Go niet alle boeken even prettig. Soms zijn de letters erg klein. Gelukkig beschikt de Go over een zoomknop. Hiermee kan je aangeven hoeveel de Go moet inzoomen. Dit varieert van ‘M’ tot ‘XXXL’. 

zoomfunctie

Terwijl ik een aantal boeken en werkdocumenten uitprobeer met de zoomfunctie merk je dat wanneer je teruggaat naar het leesscherm, de Go wel even over nadenken. Dit gaat wat langzaam, maar niet storend. Helaas blijkt dat niet alle werkdocumenten even goed passend voor het scherm te maken zijn, want hierbij valt soms een deel van de pagina aan de rechterkant weg. Wellicht is dit toch op te lossen, maar ik kon het niet vinden. Minpuntje dus. Bij de boeken valt dit juist weer mee, ook de oudere boeken die gratis te downloaden zijn, zijn prima leesbaar. 

Wat wel erg fijn werkt is het omschakelen van portrait naar landscape. Dat gaat erg snel. Voor het lezen van gewone boeken is dat misschien niet praktisch, maar voor naar PDF omgezette PowerPoints des te meer. En aangezien dat op mijn werk veel voorkomt, is dit een leuke en goede plus. Het omschakelen gaat eenvoudig. Gewoon het scherm kantelen en hoppa, het scherm kantelt mee. 

portrait

landscape