Gadget: Icarus Go

Nu ik bestanden op de ereader heb, kan ik hem eens aan een eerste test onderwerpen. Je kunt de Go aanzetten door de knop bovenop de reader een paar seconden ingedrukt te houden. Het e-ink scherm gaat knipperen en de reader is klaar voor gebruik. Voor degenen die niet bekend zijn met de nog relatief nieuwe e-ink technologie: e-ink staat voor elektronische inkt. In het kort betekent dit dat het scherm bestaat uit een dunne laag geleidende kunststof, die miljoenen ‘inktcapsules’ bevat die verschillende grijswaarden kunnen weergeven. Deze technologie heeft dan ook geen eigen lichtbron nodig, wat een enorm voordeel is voor de batterijduur. Ook zorgt deze technologie ervoor dat je ogen niet moe worden van het scherm. 

Het beeldscherm begint te knipperen, het teken dat hij aangaat. De eerste keer is dit een rare gewaarwording, want het is net alsof hij hapert, maar nee, het hoort zo. Omdat ik helemaal nieuw ben met het concept ereader ga ik op zoek naar de handleiding. Dit blijkt een Quick Guide, oftewel een hele minimalistische gebruiksaanwijzing. Lees: één A4-tje waarop in acht talen even snel wordt uitgelegd hoe je de e-reader aan- en uitzet en hoe je boeken kan lezen. Voor een uitgebreide handleiding wordt verwezen naar de site van Icarus. Wanneer ik echter naar het opgegeven www-adres ga, zie ik dat hij er helemaal niet tussen staat. Goed, dat betekent dus gewoon uitproberen en kijken waar het schip strand.

Het openingsscherm van de Go is net zoals het uiterlijk zelf heel basic met een eenvoudig menu met beschikbare opties voor de ereader. Aan de rechterkant van het scherm zitten 11 toetsen die in lijn staan met de menukeuzes. Ik wil eerst eens kijken hoe een boek nou weergegeven wordt door de Go, dus ik druk op de corresponderende toets. Dat werkt goed en best snel, de Go knippert een keer en hop, daar is het boek in beeld. De kwaliteit van het beeld valt mij 100% mee. Ik ben een fervent boeklezer, dus de verwachting van wat het E-Ink scherm belooft aan leeservaring was hoog.

boekenlijst