Gadget: iPad beschermhoes met toetsenbord

Iedereen die een iPad heeft zal het wel eens met mij zijn als het gaat om de bescherming van je gadget. Een goede bescherming is het halve werk. FOK! kreeg van iPadparts.eu een beschermhoes met een geïntegreerd toetsenbord toegezonden. Aan mij de taak om deze eens op de pijnbank te leggen.


De hoes wordt afgeleverd in een kartonnen doos en de hoes zelf bevat een schuimrubberen bescherming zodat hij niet kan schuiven in het doosje. Eenmaal eruit, is het simpel om de iPad in de hoes te krijgen. Eigenlijk spreekt het voor zichzelf. Als je iPad eenmaal in je hoes zit, wil je natuurlijk snel met het toetsenbord aan de slag. Het toetsenbord zet je met een kleine schakelaar, aan de zijkant, aan. Deze schakelaar ziet er wat simpel uit maar lijkt prima zijn werk te doen. Op het moment dat je het toetsenbord aanzet, moet je op je iPad je bluetooth aanzetten om deze te kunnen koppelen met elkaar. Het hele installeren is simpel en voor iedereen gemakkelijk te doorlopen. Misschien dat het ontbreken van een gebruiksaanwijzing bij sommige mensen nog kan leiden tot installatieproblemen, maar de doelgroep van een iPad en deze hoes zal er vermoedelijk niet al te veel moeite mee hebben.

Het gebruik van het toetsenbord is voor mijzelf een regelrechte verademing. Deze review is geschreven met het toetsenbord en ik moet zeggen dat het me wel bevalt. In het begin had ik wat moeite met het wennen aan het compacte toetsenbord, maar als je eenmaal er mee aan het werk bent gaat het prima. Op het moment dat je bijvoorbeeld tijdens een vergadering moet notuleren lijkt me dat met dit toetsenbord prima haalbaar. De functietoetsen die een normaal toetsenbord heeft ontbreken hier ook niet. Zo kan je gemakkelijk je muziek vooruitspoelen en je geluid uitzetten. Nadelen heeft het toetsenbord ook: de aan- en uitschakelaar lijkt mij wat fragiel en ik ben benieuwd of hij het lang gaat volhouden. Ook lijkt het erop dat in bepaalde situaties het signaal, wat via bluetooth doorkomt, niet helemaal goed wordt opgepakt omdat er een andere letter op het scherm verschijnt. Ook een nadeel is dat het toetsenbord eigenlijk alleen maar handig is in de landscape modus. Het toetsenbord zou het met een volle batterij ongeveer 100 dagen standby moeten kunnen staan. Bij 4 uur gebruik per dag zou je ongeveer 20 dagen met een volle batterij doen.

De bescherming van de iPad is volgens mij een ondergeschoven kindje in het geheel. Het apparaat zit in een kunstlederen map die je als een envelop dichtvouwt. De iPad zelf zit stevig maar op het materiaal lijkt enigszins bespaard te zijn. De manier waarmee je iPad in landscape modus wordt gezet, lijkt zijn stevigheid te krijgen door een randje waarin je de flap met iPad zet. Voor mij lijkt het geheel stevig genoeg te zijn. Toch vraag ik me af of dat over enkele maanden nog steeds zo is omdat het erop lijkt dat het e.e.a. met karton en kunstleer bij elkaar wordt gehouden.

De hoes is prima geschikt waar het voor bedoeld is. Er zal geen gek zijn die zijn review op een iPad zal schrijven. Toch is het hiermee wel mogelijk. Een nadeel is dat je wel opnieuw een ander kabeltje voor het opladen van het apparaat nodig zult hebben. De fabrikant had misschien beter het systeem wat de iPad zelf gebruikt kunnen gebruiken, maar heeft een micro-usb kabel bijgevoegd. Als ik een advies moet geven dan zal dat zijn dat als je op zoek bent naar een goede beschermer voor je iPad je misschien verder moet kijken. Wil je ook een toetsenbord bij je iPad hebben, dan zal je een compromis moeten sluiten. Ik zal in ieder geval mijn Griffin-hoes voorlopig niet gebruiken maar overstappen op de hoes van iPadparts.eu.