DVD: The Ghost Writer

Roman Polanski is een van de meest besproken regisseurs van de filmwereld. De beste man heeft dingen uitgevreten die niet echt door de beugel kunnen. Waar de Franse Pool ook bekend om staat, is het maken van films. En dat kan-ie wel aardig. Zo kreeg Polanski een Oscar voor The Pianist. We hadden even niets van hem gehoord op filmgebied; in 2009 werd hij wel opgepakt in verband met een zedenzaak uit 1977. Polanski slaat met The Ghost Writer op zeer positieve wijze terug.

The Ghost Writer dvd cover

Een ghostwriter is een schrijver die de memoires van iemand anders op een juiste wijze op papier zet. Dit komt meestal doordat een interessante persoon die een biografie wil schrijven hier niet echt geschikt voor is. De Ghost (Ewan McGregor) in kwestie, in de film kom je zijn naam niet te weten, krijgt de aanbieding van zijn leven; hij mag de memoires op papier zetten van de voormalig Britse premier Adam Lang (Pierce Brosnan). De Ghost heeft al eerder goed werk afgeleverd en krijgt daarom deze eer toebedeeld. 

Hij vliegt naar het Amerikaanse strandhuis van Lang om daar aan de slag te gaan. Lang vertoeft op een eiland met zijn assistente en zijn echtgenote en nu ook the ghost. Hij krijgt daar te maken met de erfenis van zijn voorganger die bij een ongeluk om het leven gekomen is. Het eiland is vol met tegenstanders van de oud premier en wordt daarnaast overspoelt met journalisten. Deze belangstelling bestaat dankzij het roemruchte verleden van Lang vanwege beschudigingen over het illegaal uitleveren van terrorismeverdachten aan de CIA. 
 

The Ghost Writer screenshot

Tijdens het schrijven ontdekt de ghostwriter dat de vorige ghost wellicht bewijzen heeft gevonden voor de beschuldingen aan het adres van Lang, beschuldigingen die Lang zijn kop kunnen kosten. De vorige ghost heeft namelijk een flink manuscript geproduceerd dat door de nieuwe ghost volledig moet worden herzien.

Wat zich dan ontvouwt, is een thriller waarin spanning en drama elkaar afwisselen. Je moet er goed bij blijven want dan kun je de uitkomst van de film begrijpen. Brosnan is een uitermate geloofwaardige oud premier en McGregor is ook op z'n plek als schrijver. Een pientere jongen die niet echt op het grote geld uit is, ondanks de in zijn nek hijgende manager. Een erg sterk staaltje casting. Polanski levert met The Ghost Writer een waar huzarenstukje af gebaseerd op bepaalde werkelijkheden en fictie. Een zeer sterke comeback van een groot regisseur. 

Extra's

The Ghost Writer bevat een aantal extra's dat zeker de moeite waard is. Zo is een interview met de regisseur aardig om naar te kijken om zijn verhaal achter de film te horen en te begrijpen. Een andere extra toont de cast van de film en laat zien waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn. De meest interessante extra is die over de vraag of de film gebaseerd is op fictie of werkelijkheid. Het wordt hierin duidelijk dat het karakter dat Pierce Brosnan speelt, Adam Lang, sterk afgeleid is van voormalig premier Tony Blair. Hoeveel zouden de echte memoires van Tony Blair overeenkomen met die van Lang...