CD: Excelsior Recordings presents: Everything After All


Ja..., Jezus, Hades, Allah, Visnu, Jeff Tweedy of een andere god naar keuze, waar begin je als je iets gaat schrijven over Everything After All? Wellicht moet ik beginnen bij de uitleg dat dit album een verzamelaar is van bandjes op het Nederlandse Excelsior Recordings label. Niet geheel toevallig, want ze bestaan 10 jaar, ter ere waarvan ze onlangs een feestje in Tivoli vierden.

Een welverdiend feestje overigens, in mijn buitengewoon bescheiden opinie. Er is namelijk mogelijk geen (vaderlands) label dat met zoveel liefde, nee passie, gerund wordt als Excelsior Recordings. Ferry (Frrr) en de zijnen hebben in die tien jaar meer dan honderd plaatjes het levenslicht laten zien, en daarmee het beeld van alternatief musicerend Nederland voor een groot deel mede bepaald, vormgegeven en belangrijker: mogelijk gemaakt.

XCLR en is het warme huis voor bands als Daryll-Ann, Caesar, Johan, Spinvis, Supersub, Benjamin B., Bauer, Meindert Talma, en recenter LPG, Gem, zZz enzovoorts en maar verder... voor een compleet overzicht moet ik zelf ook naar de website van XCLR surfen, het zijn er zoveel dat ik op voorhand er een aantal tekort zou doen. En dat met een abnormaal hoog percentage juweeltjes. Denk aan het titelloze debuutalbum van Spinvis, of Daryll-Anns Weeps.

Wat moet ik vervolgens over deze compilatie-cd zeggen? Dat 24 nummers te kort is, ook al paste er niet meer op een schijfje? Dat ik liever een 107-dubbele cd zou willen zien, horen en voelen (en dat zijn toevallig alle albums van XCLR)? Het is waarlijk onbegonnen werk, en de nummers bespreken begin ik nog eens niet aan (of je moet een review van 24 pagina's leuk vinden), noch ga ik bekritiseren waarom sommige nummers de cut niet gehaald hebben.

Het leuke is wel dat ook ik, vurig adept van XCLR (het moge duidelijk zijn), nog nieuwe dingetjes aantref op dit album. Zo waren The Heights, Do-The-Undo en A Cat a Day nieuw voor me. De tracklist is een mooie dwarsdoorsnede van het oeuvre van XCLR. DJ Paul had de weinig benijdenswaardige taak (of juist eervol?) om de schifting te maken. In de inlay is te lezen hoe hij dit tot een goed einde bracht.

De titel 'Everything After All' heeft, naast dat het de titel van een track van Bauer is, iets berustends en afsluitends. Je zou het met een diepe zucht kunnen uitspreken, na een moeilijke klus. Nu een biertje en achterover leunen. Dat mag. Maar niet te lang. Er zijn nog zoveel mooie en inspirerende dingen, die een plekje verdienen, hopelijk uiteindelijk ook op de opvolger van deze sampler van XCLR, over een aantal jaren.

THX XCLR. We houden van jullie, met hart en ziel (ook al is die titel van een band die niet bij jullie zit -voor jullie tijd?-).

Deze cd mag niet in je kast ontbreken. En voor de prijs hoef je het helemaal niet te laten. Maar luister niet naar mij: ik ben verre van objectief in deze.



Label: Excelsior Recordings Releasedatum: 18 mei 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!