Tijdschrift: SINT

Vandaag is de goede Sint in Nederland aangekomen. Als kind is dat natuurlijk aanleiding om je schoen te zetten, maar hoe kom je als volwassene nou een beetje in de echte sinterklaasstemming? In navolging van diverse bekende Nederlanders, zoals Youp van 't Hek en Linda de Mol, heeft nu ook Nederlands bekendste buitenlander een eigen glossy. 'Het 5 decembergevoel voor grote mensen' prijkt er trots op de kaft. Zorgt SINT ervoor dat we echt zin krijgen in pakjesavond?

 

SINT opent met een interview met Sinterklaas en de Hoofdpiet. Het interview is erg opgezet, we krijgen echt een kijkje hoe het er in de Sinterklaasorganisatie aan toe gaat. Sint en de Hoofdpiet kibbelen zelfs een beetje over hun onderlinge taakverdeling, er ook scherpe opmerkingen worden niet geweerd "Piet vermijdt Frankrijk, voor je het weet wordt hij opgepakt en naar Roemenie uitgezet". Jahoor, dat is de Sint, die altijd die sarcastische gedichtjes in de schoen van Oom Henk stopt!

De rest van het magazine is een mix van interviews met bekende Nederlanders (o.a. Jules Deelder, Giel Beelen, Sylvie en Rafael van der Vaart) over hun Sinterklaasgevoel en ervaringen vroeger en tegenwoordig. Sommige zijn een stuk aparter dan anderen, maar over het algemeen is het erg leuk om te zien hoe groot de verschillen zijn in het vieren. Sinterklaas is toch een hele persoonlijke traditie en je hoort eigenlijk niet zo vaak van anderen hoe zij dat vieren. Deze stukjes worden afgewisseld met een aantal kleinere items: tips over inpakken, een chocoladelettertest, sinterklaasrecepten en een aantal voorleesverhalen. 

Ten slotte staan er in het 177 pagina tellende blad nog schitterende foto's 'uit de oude doos', zoals bijvoorbeeld van de intocht van 1963, of van de goedheiligman die in 1960 een school bezoekt, met een heuse witte piet! Fantastisch om te zien hoe het feest de afgelopen decennia veranderd is. Het is te danken aan het aanpassingsvermogen van de goede Sint dat hij de tand des tijds zo goed doorstaan heeft. Al met al is de SINT het cadeau voor in de schoen van de grote mens die nog een beetje kind wil blijven!