Boek: Belinda Bauer - Rusteloos land

Rusteloos landToen Belinda Bauer een moeder van een lang geleden vermoord kind op tv zag, inspireerde haar dat tot een kort – zo dacht ze – verhaal over een jongen en zijn oma. Maar ze ging door met zichzelf te verplaatsen in de jongen en zijn mogelijke daden en zo groeide het verhaal uit tot een sterk literair thrillerdebuut met de naam Rusteloos land.

Kraak de code
De kleine jongen heeft in dit geval twaalf lentes en de naam Steven gekregen, plus een familie met deprimerende trekjes. De broer van zijn moeder, oom Billy dus voor Steven, werd op elfjarige leeftijd vermoord door seriemoordenaar Arnold Avery. Billy werd nooit gevonden en de tot levenslang veroordeelde Avery zwijgt – hoe toepasselijk – als het graf over waar hij hem begraven heeft. Steven is echter vastbesloten om zijn oom Billy te vinden en besluit Avery door middel van brieven met codes te ontfutselen waar hij zijn slachtoffer begraven heeft. Avery speelt het spelletje mee, maar als hij er achterkomt dat de briefschrijver een twaalfjarige jongen is besluit hij dat het spel een voor hem veel vertrouwdere richting moet gaan krijgen...

Kracht van rust
Door de uitvoerige beschrijving van de gedachten van Steven en seriemoordenaar Avery heeft Bauer van Rusteloos land meer dan alleen een thriller gemaakt. Uit dit boek blijkt een sterk psychologisch inzicht, dat soms ontroert, dan weer schokt. Het samenspel van de gedachtes en de spanning die er tussen de jongen en de gevangene hangt ondanks de grote afstand, kunnen alleen maar leiden tot het onvermijdelijke. Nu is dat onvermijdelijke plot op zich niet heel bijzonder, maar hoe het beschreven is wel. Bauer maakt op een rustige, maar krachtige wijze de gevoelens en beweegredenen van de hoofdpersonen duidelijk, zonder daarbij het spanningselement te verliezen. En dat terwijl er eigenlijk niet echt veel voorvalt in het hele verhaal en al helemaal niets uitzinnig spannends. Een intrigerend en knap geschreven boek dus, dat doet uitkijken naar meer van deze auteur.