CD: Bolletjes Blues - soundtrack


Een klein maandje geleden ging Bolletjes Blues in première. De allereerste Nederlandse urban film, vol muziek, humor en romantiek. Althans: volgens het persbericht. In de film worden de hoofd- en bijrollen vertolkt door bekende Nederlandse rappers als Negativ, Raymzter en Sugacane. En die gaan we natuurlijk terughoren op "de gruwelijkste soundtrack ooit!", als we de cover op deze door the Box gepresenteerde TV-CD mogen geloven.

De netto soundtrack bestaat uit 20 tracks, gevolgd door 8 bonus tracks, waaronder de videoclip Welkom in ons leven, en de trailer van de film. Zo maar 28 tracks dus, ware het niet dat van de 20 eigenlijke nummers er maar liefst 9 skits, of ‘soundbites’ zoals ze het zelf noemen, op staan.
Natuurlijk is het logisch dat deze soundtrack 'van de straat' met dialogen uit de film wordt aangevuld. Maar sommige soundbites duren tot een minuut lang en werken al snel op de zenuwen dan wel lachspieren. En dat kan toch niet de bedoeling zijn; respect is namelijk het hoogste goed voor deze jongens.

Na de veelzeggende opening (en eerste soundbite) Handschoenen, bivak.. speelgoed! volgt de single Welkom in ons leven. Qua lyrics (Negativ) en beats (Giorgio Tuinfort) representatief voor de rest van deze soundtrack. De dikke beats en verdere soundeffecten van Giorgio Tuinfort hebben qua stijl in de verte wel wat weg van niemand minder dan Jay-Z. Tuinfort, ondermeer bekend van Re-Play, hielp Negativ dan ook al op diens album Negativitijdperk, en verdere homies die je welkom heten in hun leven zijn Kimo, Mr. Probz en Raymtzer. Het pakkende refrein wordt voor rekening genomen door de zoetgevooisde Derenzo, qua stemgeluid 100% vergelijkbaar met Brace. Het Re-Play-verleden van Giorgio Tuinfort is verder terug te horen in enkele zoetsappige R&B-ballads als Voor Jou en Neem me mee.

Negativ

Ondanks de stoere soundbites over het harde leven op de straat, maken de rappers tekstueel zelden enige indruk. De Plein Battle maken de kwalitatieve verhoudingen tussen bijvoorbeeld Detroit en de Bijlmer keihard duidelijk, en dan is 10-0 nog een milde uitslag. Wacke metaforen als:
"Yo ik kan alles en dat is wat het geval is // ik speel die ding alsof Ronaldo aan de bal is" maken het geheel ook niet echt geloofwaardig, te meer omdat Ronaldo een volgevreten, halve reserve is bij Real Madrid, en het momenteel Ronaldinho is die de sterren van de hemel speelt. Metrum-technisch wellicht niet geheel passend in de flow, maar toch. Verder mag je van een rapper toch wel verwachten dat ie de Nederlandse taal machtig is. Laten we dan maar hopen op een typefout in het tekstboekje wanneer Raymtzer aan het woord komt:
"En ik weet niet beter, zodat ik het spelletje maar doorspeel // Een product van dezelfde maatschappij die me veroordeeld."
Niemand veroordeelt je zo maar op een spelfout, maar als rapper moet taal en spelling nu eenmaal je sterkste wapen zijn, en niet je stoere speelgoed.

Met het al uitgebrachte Zeg ja! als bonustrack heeft Raymtzer echter wel de erg eenzijdige thematiek van deze soundtrack doorbroken. Verder is het duistere Verleiding van Excellent tekstueel en muzikaal een erg vet nummer!
Nee, aan de beats ligt het over het algemeen niet. Maar probeer eens respect te verdienen met skills en vette lyrics, in plaats van de eeuwige zoektocht naar bling-bling en dat praten over die moeilijke leven op die straten. Zo heeft de échte blues zich ook ontwikkeld. Dit, deze soundtrack, is slechts Bolletjes Blues.



Label: CNR/Cloud9music Releasedatum: 23 maart 2006
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!