Boek: Annejet van der Zijl - Bernhard. Een verborgen geschiedenis

Prins Bernhard is altijd al een figuur geweest waarover de meest fantastische verhalen de ronde deden. Neem bijvoorbeeld de Lockheed-affaire, de kinderen buiten zijn huwelijk om en hardnekkige geruchten als de stadhoudersbrief. Maar het zijn allemaal feiten over de Bernhard die getrouwd was met kroonprinses Juliana. Over haar en haar familie weten we al vanalles. Maar het is juist de familie van Bernhard die in het boek Bernhard, een verborgen geschiedenis naar boven wordt gehaald. Zo blijkt de vader van Bernhard, Berni, in het Duitse leger ten tijde van de eerste wereldoorlog te hebben gevochten en vocht zijn opa op zijn beurt weer voor de troon van het vorstendom Lippe. Het was een strijd die de familie Biesterfeld uiteindelijk won, dit overigens tot ongenoegen van de Keizer. Het vechten om een titel zou echter in de familie blijven. Mede doordat Berni trouwde met Armgard von Cramm, een gescheiden vrouw, zouden hun kinderen niet de titel zur Biesterfeld kriijgen, maar de laagadelijke variant graf von Biesterfeld. Ingewikkeld? Het is maar een klein deel uit het familieleven van onze Prins Bernhard.

Bernhard - Een verborgen geschiedenis

Annejet van der Zijl groeide op in Friesland en wist al snel dat ze iets met schrijven ging doen. Mede hierdoor volgde ze een studie in Londen voor journalistiek. Bij een van de bij de opleiding horende stage's werkte ze zelfs bij de redactie van de Haagse Post, tegenwoordig gefuseerd met De Tijd tot HP/De Tijd. Maar omdat het beschrijven van het nieuws haar toch niet zo trok, besloot ze zich meer te verdiepen in het schrijven van reconstructies en portretten. Haar eerste grote publicatie was het boek Anna dat in 2002 verscheen. Het boek ging over Annie M.G. Schmidt en werd een groot succes voor van der Zijl. Het boek is intussen al aan de tiende druk bezig.

Bernhard, een verborgen geschiedenis behandelt voornamelijk de jonge jaren van Bernhard en die van zijn familie. Op een heldere en duidelijke manier beschrijft de schrijfster de gebeurtenissen, waarbij je ook nog een degelijke blik krijgt over de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen voor de familie. Pas tegen het einde van het boek komt onze Koninklijke familie en de Tweede Wereldoorlog in beeld, temeer doordat hier al door meerdere mensen over geschreven is. Ook geeft Annejet nog haar eigen visie over een aantal hardnekkige geruchten omtrent Bernhard, geruchten die hij niet kon ontkrachten omdat hij dan zijn eigen verleden, zowel door hem als door het koningshuis opgeleukt, moest blootgeven. Als het allemaal waar is wat geschreven wordt, iets wat je met de uitgebreide bronvermelding ook zelf kunt controleren, dan lijken de beweegredenen van de Bernhard zoals wij die kennen een stuk duidelijker. Dit boek is een prima biografie te noemen, zeker als je het met een nuchtere blik combineert met de vele andere biografieën die er bestaan.