DVD: The Soloist

The Soloist is commercieel gezien alles behalve het schoolvoorbeeld van succes. Een budget van meer dan 60 miljoen dollar. Acteurs als Robert Downey Jr. en Jamie Foxx. Maar financieel tot nu toe behoorlijk geflopt met maar 30 miljoen dollar omzet. De film was in ons land niet eens te zien in de bioscopen. The Soloist is nu echter wel te koop op dvd. Is The Soloist nu echt zo mislukt of valt er toch wel wat te beleven?

Steve Lopez is een columnist bij de New York Times die niet veel enerverends heeft om over te schrijven. Dit verandert als hij de dakloze muzikant Nathaniel Ayers ontmoet. Deze schizofreen, die een viool met maar twee snaren bespeelt, beweert op het prestigieuze conservatorium Juilliard te hebben gezeten. Het idee van een talentvolle musicus op straat rond te zien zwerven intrigeert Steve en hij besluit dan ook om een aantal columns aan Nathaniel Ayers te wijden.

The Soloist is een "waargebeurd verhaal" gebaseerd op het boek van de echte Steve Lopez. De hoofdrollen worden gespeeld door Robert Downey Jr. en Jamie Foxx als de dakloze muzikant. Foxx’s Nathaniel Ayers heeft ze duidelijk niet allemaal op een rijtje. De eerste keer dat we met hem kennis maken brabbelt hij 28 niet geheel coherente zinnen achter elkaar zonder te ademen. Het is maar een voorbeeld van de rare trekjes die deze muzikant vertoont. Bovenal is het echter al snel duidelijk dat Ayers talent heeft en een nog veel grotere liefde voor de muziek met een groot zwak voor Ludwig van Beethoven. Muzikaal gezien heeft hij ook niet alleen maar last van zijn excentrieke trekjes. De manier waarop Ayers muziek beleeft is bijzonder.

In het begin van de film heb je het idee dat Robert Downey Jr. rechtstreeks uit zijn Kiss Kiss Bang Bang rol is komen lopen. De luchtige voice-over, het minder serieuze acteerwerk. Naarmate zijn personage echter meer betrokken raakt met Ayers maakt dit plaats voor een serieuzere toon. Steve krijgt steeds meer te weten over de muzikale talenten van Ayers, raakt bevriend met hem en probeert te helpen om de talenten te etaleren met alle problemen van dien.

Waar The Soloist misschien nog wel meer om draait dan muziek is vooral de vriendschap die ontstaat tussen Steve en Nathaniel. Een vriendschap die veelvuldig onder druk staat door de mentale toestand van Nathaniel en de voortdurende drang van Steve om het leven van Nathaniel te veranderen. Een groot deel van de film bestaat dan ook uit het feit dat Steve probeert te “helpen”, maar weinig bereikt bij Nathaniel als hij überhaupt al iets bereikt.

Het is allemaal best intrigerend, maar toch weet de film dit niet ten volle te benutten. Beide hoofdrolspelers spelen best redelijk, maar dit is zeker niet een van hun performances waar ze de hele film naar een hoger niveau tillen. Een groot deel van de film gaat over de onverwachte vriendschap tussen de twee heren. Deze vriendschap wordt duidelijk naar voren gebracht, maar het gevoel lijkt, ook buiten de uitvallen van Ayers, niet altijd even goed aanwezig te zijn. Omdat het zo’n groot deel van de film in beslag neemt, is het ook jammer dat de twee veel in soortgelijke situaties terecht komen. De gedeeltes waar het muzikale de overhand krijgt zijn dan ook een welkome afwisseling. Ayers gaat geheel op in zijn muziek soms visueel goed ondersteund door de beelden. Al zou je verwachten dat gezien de belevenis van Ayers dit indrukwekkender had gemogen.

De beeldkwaliteit en audiokwaliteit op de dvd is gewoon goed zoals verwacht mag worden van een recente film. Uiteraard is een optionele Nederlandse ondertiteling aanwezig. Verder zijn er een aantal verwijderde scènes, commentaar van regisseur Joe Wright (Pride and Prejudice) bij de film, een 20 minuten durende making of, een kort filmpje dat zich richt op Juilliard en nog een paar trailers.

The Soloist is zeker geen wanproduct, maar excelleren doet het ook niet. Als het verhaal je interesseert is het echter wel zeker een kijkbeurt waard.