WO2 in HD & kleur

Een 'gloednieuw' historisch overzicht: zo wordt de serie WO2 in HD & kleur tenminste aangekondigd. Authentieke beelden van de Tweede Wereldoorlog in kleur zijn zeldzaam, maar HD-beelden uit die tijd zijn redelijk onmogelijk. Het gaat bij de op dvd en Blu-Ray verkrijgbare documentaireserie dan ook om met de computer bewerkte en gerestaureerde beelden, die helemaal zouden moeten voldoen aan de eisen van deze tijd.

 

Zoals gezegd is de serie zowel op dvd als Blu-Ray te krijgen. Nog voor het uitpakken van de 6-delige dvd-box levert dat bij mij vraagtekens op. HD-beelden op dvd, dat is best vreemd, toch? En daar is dus ook natuurlijk geen sprake van, zo blijkt al snel als ik het eerste schijfje in de speler heb gestopt. Na het kijken van een aantal afleveringen vraag ik me dan daarnaast af of de - ongetwijfeld op Blu-Ray te bewonderen - HD-beelden meerwaarde hebben boven die op de dvd. Alle beelden zijn en blijven afkomstig uit de jaren veertig, en iets wat korrelig, wazig of slecht belicht is, kun je moeilijk opwaarderen tot flitsende HD-eyecandy. 

Toch hebben de makers geen slechte poging gedaan om de beelden op te frissen. De 'nieuwe' beelden zijn over het algemeen prettig om naar te kijken en slechts af en toe is overduidelijk te zien dat het om ingekleurde en bewerkte beelden gaat. Ook is af en toe het filtertje om de video te verscherpen iets te fanatiek gebruikt, wat bij vlagen surrealistische shots oplevert. Een ander minpuntje is het feit dat er met enige regelmaat dubbele beelden voorbij komen. Het bewijst maar weer eens dat het beeldmateriaal uit die tijd simpelweg beperkt is.

Ook het geluid is prima in orde. Zowel de Engelse als de Nederlandse commentaarstem - met medewerking van Gijs Scholten van Aschat - zijn prettig om naar te luisteren. Beide geluidssporen maken gebruik van Dolby Digital 5.1. De Nederlandse ondertiteling kan naar keuze aan of uit gezet worden.

Tot slot misschien wel het belangrijkste: de inhoud. En die stelt absoluut niet teleur. De 13-uur durende docu richt zich niet alleen op Europa, maar gaat onder meer ook in op de ontwikkelingen in en rond Rusland, China, de VS, Japan en Noord-Afrika. De docu is chronologisch opgebouwd en neemt de tijd om uit te leggen hoe de oorlog precies is begonnen en wat de aanleidingen waren. De kleurenbeelden en het veelvuldig gebruik van oorspronkelijk geluid brengen het verhaal dicht bij de kijker. En dat is volgens mij precies wat de bedoeling van deze box is. Als kijker zou je wellicht alleen wat wat meer mensen in plaats van oorlogsmachinerie in beeld willen zien, maar ja, ook dat heeft wellicht met de beschikbaarheid van authentieke beelden te maken.

Als je als kijker bereid bent om het HD-verhaal met een korretje zout te nemen, dan heb je aan WO2 in HD & kleur geen slechte koop. Het vertelt in 13 uur op een aansprekende manier het verhaal van de Tweede Wereldoorlog - volledig in kleur. De box ziet er mooi uit en zal niet in de kast misstaan. Aanradertje voor iedereen die graag een 'modern' historisch overzicht van de Tweede Wereldoorlog wil hebben.