MLB The Show 10

Exclusief voor de PlayStation 3

MLB

Honkbal is geen grote sport in Nederland. Het Nederlands Honkbalteam heeft zo nu en dan grote successen, maar daar loopt men hier niet warm voor. Natuurlijk worden er sinds jaar en dag games over honkbal gemaakt, en ook hier geldt dat deze games geen succes in Nederland zijn. Het is zelfs zo dat Sony’s exclusieve honkbalgame MLB The Show 10 niet eens in Nederland uit is gekomen. Wij nemen toch een kijkje of MLB The Show 10 hoge ogen gooit of dat het goed is dat deze game in de Amerikaanse schappen blijft liggen.

Bij een titel als MLB The Show kan er onder leken enige verwarring zijn dat het hier gaat om een arcadeversie van het honkbal, maar die mensen komen bedrogen uit. MLB The Show 10 is het meest realistische honkbalspel wat er nu op de markt te verkrijgen is. Dit is goed te merken in alles wat de game brengt. Vanaf het moment dat je het spel opstart krijg je behoorlijk wat opties voor je neus. Er zijn talloze gamemodes en wanneer je het Options-menu induikt schrik je ook behoorlijk van wat er allemaal valt aan te passen. Dit is even wennen maar het geeft je wel het gevoel dat het een behoorlijk diepgaand spel is en dat je met al die gamemodes zeker niet snel raakt uitgekeken.

MLB

Wanneer je voor het eerst een wedstrijd start zie je meteen dat het met de presentatie van dit spel wel goed zit. Het voelt heel erg als een TV-uitzending aan en daar lijkt het ook op. Grafisch is het namelijk een van de mooiste games die er op dit moment verkrijgbaar zijn. Alles ziet er levensecht uit, van het publiek dat er bijna even scherp uitzien als de honkballers zelf tot de grassprietjes. De animaties zijn levensecht en het is dan ook meerdere keren gebeurd dat iemand langs mijn TV liep terwijl ik dit spel zat te spelen en zich afvroeg op welke zender ik honkbal zat te kijken. Wanneer je toekomt aan het spel zelf merk je dat de gameplay in eerste instantie niet al te diepgaand is. Om te slaan kies je een kant en druk je op X, en wanneer je de bal moet gooien kies je een van de gooien die de pitcher beheerst en moet je het precies zo timen dat je de perfecte gooi maakt. Maar het  vergt veel oefening om de bal goed te slaan. Het kan zo maar gebeuren dat je in je eerste paar potjes nog geen bal goed hebt geraakt, en je verliest met 12-0. Dit kan frustrerend zijn maar het is dan ook echt genieten wanneer je een goede bal slaat. Het moment dat je een homerun slaat verdient dan ook een kleine dans in je huiskamer.

MLB

Naast de normale wedstrijden kun je ook kiezen om een seizoen te spelen met je favoriete club, dit kan bijvoorbeeld in Season-mode waarin je alleen de wedstrijden hoeft te spelen. Ook kun je dit doen in Franchise-mode, hierin moet je ook alles managen. Van salarissen tot het aantrekken van nieuwe spelers. Een seizoen in honkbal duurt van april tot eind september, dus met het spelen van één seizoen in Franchise-mode ben je behoorlijk lang bezig. Een normale 9-inning game kan behoorlijk lang duren wanneer er goede tegenstand in zit. De belangrijkste mode in het spel is ‘Road to the Show’. Hierin maak je je eigen speler en kies je voor welke club je wil spelen. Kies je bijvoorbeeld voor de New York Yankees dan kom je niet direct voor hen te spelen maar voor het derde team van de Yankees. In Amerika heb je drie divisies wanneer het om honkbal gaat. Je hebt de MLB, daarna komt de AAA en daarna de AA. Je begint bij de AA en je moet jezelf bewijzen om hogerop te komen. Dit is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet soms doelen halen die onmogelijk zijn.  Een slagpercentage van .360 (dus iets meer dan een op de drie ballen goed slaan) terwijl je net begint was dat zeker voor mij onmogelijk. Het eerste seizoen heb ik afgesloten met een slagpercentage van .210 en hier was mijn coach dan ook niet blij mee. Ik werd geruild naar een andere club en daar werd ik ook niet met liefde ontvangen.