DVD: The Red Baron 2-disc Collector's Edition

Met 80 bevestigde overwinningen was Manfred von Richthofen de grootste aas van de Eerste Wereldoorlog. Hiermee is hij natuurlijk ook een makkelijk hoofdpersoon voor films. Als je echter gaat zoeken valt het op zich nog tegen hoeveel films er over zijn leven zijn gemaakt. De nieuwste kwam in 2008 uit en is natuurlijk ook op dvd verschenen. Deze review gaat over de 2-disk Collectors Editie.


Manfred von Richthofen werd op twee mei 1892 geboren in Breslau, Duitsland. Op 11-jarige leeftijd ging hij naar de militaire school. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog zat hij eerst bij de Uhlanen, een Cavalerie regiment. Nadat hij er al snel achterkwam dat de beste tijd voor de soldaten te paard voorbij was, besloot hij over te stappen naar het vliegend materieel. In eerste instantie werd hij als luchtverkenner/observator opgeleid maar maakte later de overstap naar piloot.

Als eerste werd De Rode Baron geplaatst onder squadroncommandant Boelcke, die nog steeds gezien word als één van de grondleggers van de hedendaagse één tegen één gevechten in de lucht. Na zijn elfde overwinning besloot hij zijn vliegtuig rood te verven, hieraan heeft hij dan ook zijn bijnaam te danken. Uiteindelijk wist hij dus tachtig overwinningen te behalen en was daarmee de meest succesvolle piloot uit de Eerste Wereldoorlog.


Het verhaal beslaat in principe alleen de militaire carrière als piloot van Von Richthofen. Belangrijke, bepalende momenten uit zijn tijd in de lucht en op de grond komen aan bod. Mocht je een historisch correcte film wilt dan moet je deze overslaan. Essentiële delen uit zijn carrière zijn namelijk weggelaten en hier en daar is er wat toegevoegd dat nooit bevestigd is.

De kwaliteit van deze film ligt behoorlijk hoog. Het beeld is haarscherp en het geluid is ook gewoon goed te noemen. De visuele effecten zijn gewoon geweldig, de gevechten in de lucht zijn echt schitterend om te kijken. Wel zouden de acteerprestaties hier en daar wat beter mogen zijn, maar heel veel last heb je daar niet van. Extra’s zijn er genoeg, op de eerste dvd vind je meerdere dingen: een making of, een making of van alle visuele effecten, interviews, verwijderde scènes en beelden van achter de schermen. Op de tweede dvd staat een documentaire over het leven van de Rode Baron een de complete film Flyboys die overigens ook gewoon los op dvd verkrijgbaar is. Ook deze film gaat over de gevechten in de lucht tijdens de eerste wereldoorlog.

Uiteindelijk is er dus maar een groot minpunt aan deze dvd, en dat is het feit dat hij historisch niet 100% kloppend is. Als je hier doorheen kijkt is The Red Baron een goede film om te zien en samen met de meer dan complete hoeveelheid aan extra’s zeker 4 ½ ster waard.

 

Deze uitgave is ook op Blu-ray beschikbaar.

De Engelse Trailer:

 

 

Andere trailer van met name de VFX: