DVD: Revanche

Revanche was vorig jaar een van de genomineerde films voor de Oscar voor beste buitenlandse film. De film was vorig jaar september te zien in een klein aantal Nederlandse bioscopen en is nu beschikbaar op dvd. Voor de mensen die de film gemist hebben en van goed drama houden, een nieuwe kans om Revanche te zien.


Ex-gedetineerde Alex wil samen met zijn vriendin Tamara een nieuw leven beginnen zonder schulden en zonder het criminele milieu waar Alex en Tamara in zitten opgesloten. Om dit waar te maken berooft Alex een bank in een Oostenrijks dorpje. Bij de vlucht wordt zijn vriendin echter doodgeschoten en valt zijn droom in duigen. Alex duikt onder op de boerderij van zijn vader om zijn verdriet te verwerken.

Je hoeft van Revanche zeker geen wraakfilm te verwachten zoals Harry Brown. De film richt zich vooral op de dramatische aspecten. De film neemt ruim de tijd om de band tussen Alex en Tamara op te bouwen en geeft een goed beeld van het milieu dat de twee willen ontvluchten. Na de dramatisch verlopen overval zien we Alex vooral wegzinken in het werk op de boerderij terwijl hij zijn verdriet probeert te verwerken. De niet al te beste band die Alex met zijn vader heeft, helpt ook niet echt mee, maar juist nu zien we de twee er toch iets van proberen te maken. Tijdens zijn verblijf op de boerderij gebeuren er dingen waardoor zijn boosheid over de situatie steeds verder toeneemt. De woede vreet hem van binnen op en de spanning in Alex’s hoofd lijkt op te lopen tot een onvermijdelijke uitbarsting.


Alex wordt gespeeld door Johannes Kritsch. Zijn performance is uitstekend te noemen. Hij weet Alex, die zijn gevoelens vooral voor zich houdt, zo neer te zetten dat we als kijker toch al die opgekropte gevoelens meekrijgen. Wat ook erg goed werkt is dat je als kijker je altijd afvraagt wat Alex precies zal doen met zijn opgekropte woede. Dit verhoogt de spanning tijdens een aantal scènes in het tweede deel van de film. Ook de acteurs van de andere belangrijke personages zijn allemaal overtuigend. De karakters waar Alex mee te maken krijgt op zijn vaders boerderij worden ook allemaal uitgebreid uitgewerkt. We krijgen een volledig beeld voorgeschoteld van alle personages waardoor de film een realistisch gevoel geeft waar geen van de personages alleen maar opvulling is.

Revanche is een sterke dramafilm die meer dan terecht genomineerd was voor een Oscar. De belangrijke personages worden allemaal goed uitgewerkt en uitstekend vertolkt door de acteurs. Aanrader voor de dramaliefhebbers.

De beeldkwaliteit op de dvd is redelijk. De film is sowieso niet gemaakt om visueel te imponeren en doet dat op dvd dan ook zeker niet. Ook qua geluid is dit niks bijzonders. De dvd wordt geleverd met een redelijk klinkende Duits gesproken twee kanaals Dolby Digital track met optionele Nederlandse ondertiteling. Extra’s, als je het nog extra’s wilt noemen, op deze release zijn ontzettend mager. Je kan het doen met een paar trailers en dat is het.