Boek: Karen Geurtsen - Undercover bij de PVV

In januari 2010 was het groots in het nieuws, HP/de Tijd-journaliste Karen Geurtsen vertoefde vier maanden undercover als stagiaire bij de PVV. Ook FOK! besteedde hier veel aandacht aan. Nu is er dan ook het boek, waarin Karin Geurtsen bijgestaan door HP-verteraan Boudewijn Geels verslag doet van al haar ervaringen. Wereldschokkende onthullingen van een smerig links medium? Of juist een genuanceerd verslag van een gedegen onderzoeksjournaliste? FOK! zoekt het voor jullie uit.


In 200 pagina's doet Geurtsen verslag van haar 'stage' bij de PVV, die begint wanneer de PVV diverse verzoeken van HP/de tijd voor een rapportage over de fractie afwijst. Onder het motto : Als Mozes niet naar de berg komt....besluit de redactie een under cover actie op te zetten. Geurtsen is nog jong genoeg om voor een stagiaire door te kunnen gaan, en vrij gemakkelijk komt ze ook aan een stageplaats. Het begin van een interessante vier maanden.

Het boek begint met een overzicht van alle negen PVV-kamerleden, hun achtergrond, ervaring en wat persoonlijke noten van Geurtsen. Dit is erg handig, want de meeste Nederlanders zullen toch vooral bekend zijn met Wilders zelf, en de na het Nieuwspoort-incident illuster geworden Hero Brinkman. Wat volgt is een vrij droog verslag van de ervaringen van Geurtsen. Hier en daar passeren wat matig schokkende gebeurtenissen de revue, zoals het feit dat een van de Kamerleden de PVV-kiezers als idioten bestempelt, dat een eenvoudige stagaire behoorlijk wat belangrijke taken voor de kiezen krijgt en de herhaardelijk onderstreepte conclusie dat het de PVV vooral om media-aandacht te doen is.

Tsja, dat laatste zal toch voor niemand een verrassing zijn. De strategie van Wilders is nu eenmaal shoqueren tot in het absurde en liefste nog niets iets verder ook. Samenvattend kan gezegd worden dat het boek niet bol staat van de onthullingen en ook niet buitengewoon goed geschreven is. Als je niet erg geinteresseerd bent in een kijkje achter de schermen van Wilders, dan is dit boek niet de moeite waard.