Film: From Paris With Love

James Reece (Jonathan Rhys Meyers) is best tevreden met zijn leven. Hij heeft een goede baan als persoonlijk assistent van de Amerikaanse ambassadeur in Parijs, is gelukkig met zijn vriendin Caroline (Kasia Smutniak) en mag af en toe kleine klusjes klaren voor de CIA. Maar stiekem hoopt hij een volwaardig spion van de inlichtingendienst te mogen worden. James kan zijn geluk dan ook niet op als hij gevraagd wordt om de partner te worden van een Amerikaanse geheim agent die naar Parijs komt vanwege een niet nader verklaarde zaak. Tot James' verbijstering blijkt deze Charlie Wax (John Travolta) een luidruchtige, rücksichtslose, eigengereide kerel te zijn die geen enkele regel, moraal of nuance lijkt te kennen.

Poster

Het is al meteen vanaf zijn introductie duidelijk dat Charlie Wax de spil is waar actiefilm From Paris with Love op draait. Travolta (kaal en met donkere ringbaard!) heeft duidelijk lol in zijn rol als bad guys afknallende excentriekeling. De sowieso al niet bijzonder noemenswaardige acteerprestaties van Rhys Meyers en Smutniak lopen hierdoor het risico meteen na de aftiteling vergeten te worden. Dat het de twee ontbreekt aan chemie helpt ook niet. Rhys Meyers heeft daarbij tevens het nadeel dat zijn rol behoorlijk standaard is. James Reece is namelijk een softie die tegen het eind van de film toch over genoeg guts blijkt te beschikken om met de grote jongens mee te kunnen doen.

 Knallen met Travolta

Dat het op zijn zachtst gezegd hoogst onwaarschijnlijk is dat de CIA met iemand als Wax in zee zou gaan, is niet het enige verhaalelement dat de oplettende kijker zal doen fronsen. De manier waarop Wax tot de conclusie komt dat er een aanslag op een Amerikaanse delegatie gepland is, is zelfs ronduit lachwekkend. Gelukkig zijn er ook een paar lichtpuntjes in het script. De vondst om Rhys Meyers een behoorlijk tijdje met een vaas vol cocaïne rond te laten lopen is er zo een. Hetzelfde geldt voor een scène in een trappenhuis met naar beneden vallend, neergeknald tuig. De opzichtige verwijzing naar Pulp Fiction door Wax te laten zeggen hoe geweldig een Royal with Cheese is, is een aardig geintje.

Twee mannen, een vaas en een hoertje

Met als ingrediënten een boel drukte en lawaai, een niet doortimmerd verhaal en een (te) gekke Travolta zorgt From Paris with love ervoor dat nadenken een overbodige zaak is. Deze vlotte buddy movie wil namelijk niets meer dan vermaken. Of, zoals Wax in de film al zegt: “Let's par-tee!”