DVD: Halloween II

Michael Myers is terug. Na een 'killing spree' van welgeteld 9 films en een body count van 85 mensen (plus nog enkele dieren) is het tijd voor de gemaskerde moordenaar om het nummer verder omhoog te schroeven. Dit doet hij in Halloween II, het vervolg op de remake van Rob Zombie's Halloween. Eerlijk is eerlijk, eerste remake/revisie was geen hoogtepunt in de filmgeschiedenis en in mijn ogen al helemaal geen 'Halloween'-titel waardig. Hoe weet Rob Zombie dit tweede deel in te vullen?

Halloween II

Het verhaal van Halloween II speelt zich af waar we bij H1 werden achtergelaten. Laurie Strode loopt bebloed over straat met een pistool in de hand, hetzelfde wapen waarmee Michael Myers is doodgeschoten. Een shot later rijdt Laurie, inmiddels bijgekomen uit haar shock, op een ziekenbed door een ziekehuis. Ze gilt het uit en ze heeft geen idee wat er is gebeurt. Als ze in het ziekenhuis wordt geopereerd, zijn de hulpdiensten bezig om de ravage op te ruimen in het huis van Laurie. Lichamen worden weggehaald en afgevoerd. Ook het doodgewaande lichaam van Michael wordt afgevoerd. Je kan het al raden: Michael ontsnapt uit de ambulance die op zeer knullige wijze verongelukt. Myers is weer los en op jacht om Laurie en iedereen om haar heen om te leggen. Na vier moorden bereikt Michael Laurie.

29 oktober, twee jaar na de gebeurtenissen. Laurie wordt voor de zoveelste keer gillend wakker en probeert haar leven op te pakken. Om het verleden een plekje te geven gaat ze ook vaak naar  de pshychiater. Michael is, volgens de psychiater 'feitelijk dood, maar in gedachten is bij je'. Dr. Loomis, waarvan we juist dachten dat hij dood was, lijdt nu een succesvol bestaan. Met de verkoop van zijn boek 'The Devil Walks Among Us' die over Michael Myers gaat, geeft hij lezingen door heel het land. Natuurlijk blijft hij achtervolgd worden door de Myers-legende. De inmiddels enorme aandachtstrekker komt bij iedere talkshow waar hij maar kan komen in in de aandacht te komen en springt voor iedere lens. De volledig mediageile dokter krijgt zo goed als niks mee van het hele gebeuren wat Michael in en rondom Haddonfield aanricht, totdat het persoonlijk begint te worden.

Michael is in Halloween II helemaal losgeslagen. In andere films was Mikey al aardig op dreef, maar nu lijkt hij zo psychopatisch te zijn dat je echt geen idee meer waarom sommige van die acties nodig zijn. Om het in andere woorden te brengen: Zelfs Jason Voorhees lijkt nog lief in vergelijking met de nieuwe Myers. Uitgestoken ogen, vertrapte hoofden en hevige steekpartijen zijn aan de orde van de dag. Waar is de Michael die nog 'geordend' was, de kalme en angstaanjagende Michael? Geen idee. Naast de moorden die iets met Laurie te maken hebben zijn er zoveel moorden tussendoor (de directors cut telt er in totaal 20) waarvan je je afvraagt waarom die moorden nodig waren. Zelfs Jason had nog meer een 'moordsysteem' dan de vernieuwde Michael, de slachtoffers zijn zo willekeurig dat je er vraagtekens bij zet.

Michael Myers
Ik ga maar geeneens beginnen aan de verschillen tussen de oorspronkelijke Halloween 2 en dit deel. Volledig in de geest van Rob Zombie-films komt ook weer een deel van de bekende 'Zombie-cast' weer terug (met als bekendste Sheri Moon-Zombie) en is het verhaal ook meer gericht op bloed dan op verhaal. Personages zoals Loomis zijn ook zo neergezet dat het meer lachwekkend is te noemen dan dat je ze serieus kan nemen. De dokter van Michael is zo aandachtsgeil en ridicuul neergezet dat je hem helemaal niet serieus neemt. Deels komt dit ook omdat je hem in Halloween I doodwaant en nu ineens als een volslagen gek wordt neergezet. Terug naar Zombie zijn filmmanieren. Natuurlijk komt het woord 'fuck' ook weer veelvoudig voor, in combinatie met conversaties die óf over-the-top zijn óf over seks, drugs, geweld, anti-Amerika of rockmuziek gaan. Zelfs na het teleurstellende eerste deel van de Halloween-reboot weet Zombie de boel nog een stapje verder te gaan met het vernietigen van een goede serie. Nu kan er dus écht worden gezegd dat vanaf eigenlijk al Halloween: Resurrection de reeks kapot is gegaan.

Afschuwelijk is de nieuwe ontwikkeling die Michael meemaakt. Naast dat voor de rol van de jonge Michael een recast is gekomen (wegens een groeispurt van Halloween I-acteur Daeg Faerch) zien we de brute killer weer van nieuwe kanten. Even zien we de gigant zonder masker, iets wat eigenlijk niet kan. We leren dat Mike waanbeelden ziet, honden eet en (zoals we uit Halloween 6: The Curse Of Michael Myers hadden geleerd) zijn motieven ineens niks met een occulte groepering te maken hebben. Ook nieuw is dat de massamoordenaar niet, in tegenstelling tot eerdere verhalen, in zijn ouderlijk huis woont maar zich schuil weet te houden in een schuur... buiten Haddonfield. Kun je een legendarisch icoon nog verder vernachelen? Ja. Een groot deel van de film loopt Myers zonder masker rond. We weten nu dat er onder het witte rubber een dikke bruine baard zit en een hoofd vol bruin, golvend haar. Het is een enkele keer eerder voorgekomen dat Michael zijn masker af had (Halloween, tegen het einde aan als Jamie-Lee Curtis het masker even van zijn hoofd trekt), maar dit kan gewoonweg niet. Ook horen we Myers kort spreken, nog iets wat eigenlijk niet kan maar tóch gebeurt.

Wat ook gewoonweg verschrikkelijk is, is de moeder van Michael die regelmatig met de jongere versie van Michael verschijnt in waanbeelden van zowel de moordenaar als Laurie. Maar hier houdt het niet op. Op een moment in de film komt Laurie achter iets waar je als doorgewinterde Halloween-kijker onpasselijk wordt. Wat dit precies is hou ik even buiten beschouwing op spoilers te voorkomen, maar ik ben er verre van vrolijk van geworden.

Mocht je nog extra's willen bekijken, dan kom je ook hiermee zeer bedrogen uit. Je kan een paar trailers bekijken van andere films en daar houdt het mee op, want er is zelfs geen menu.

Halloween II is om het nog netjes uit te drukken een ware verkrachting voor de Halloween-reeks. Net als het eerste dee van de reboot van Halloween is ook dit deel een blaam op de serie. Van het begin tot de laatste, idiote ontknoping en zelfs de theme van de film is zo gaar, brak en beroerd dat het de titel 'Halloween' niet waardig is. Wat een verschikking. Godzijdank wordt Halloween III door Patrick Lussier gedaan. Niet dat My Bloody Valentine 3-D zo denderend was, maar een wanproduct zoals Rob Zombie ons heeft gegeven kan niemand maken.

Nee, zelfs Michael zelf is niet blij met de film
Nee, zelfs Michael zelf is niet blij met de film.