DVD: Ultimate Jordan Collector's Edition

In basketballand is het één van de meest verhitte discussies: wie is de beste speler allertijden? Was het één van de vele Los Angeles Lakers grootheden zoals Wilt Chamberlain, Kareem Abdul Jabbar, Magic Johnson of nu Kobe Bryant? Was het Julius 'Dr.J' Irving, Bill Russell of wellicht Larry Bird van de Boston Celtics? Voor het overgrote deel zullen basketbalfans over de hele wereld die andere grootheid noemen en wat mij betreft zeer terecht. Michael Jordan was de beste ooit. Hij was het die de Chicago Bulls naar de zes NBA kampioenschappen leidde, North Carolina kampioen maakte, tweemaal goud won op de Olympische Spelen, vijf maal NBA MVP (most valuable player) werd en 6 maal NBA Finals MVP en daarnaast nog zoveel records aan diggelen schoot.

Ultimate Jordan

Nu zijn de atletische momenten en precisiebombardementen van Jordan uitgebracht in een 6-DVD-box, genaamd Ultimate Jordan Collector's Edition. Hierop staan onder meer zijn vijf basketbaluitgaven die eind jaren tachtig en in de jaren negentig verschenen. In 1989 kwam de eerste ode aan de rijzende ster uit, Come Fly With Me. Van jong knulletje dat verzot was op honkbal naar de grootste belofte voor de NBA. Ondanks dat hij nog geen kampioenschap op zijn naam had destijds werd hij gezien als de nieuwe belofte in de NBA. Getuige zijn Rookie of the Year award in 1984-1985 en een NBA MVP Award en Defensive Player of the Year in 1988. Op de overige DVD's zien we Jordan in zijn succesvolste periodes. Michael Jordan's Playground (1991) grijpt ook nog terug op zijn beginjaren en high school tryouts, maar tegen die tijd heeft Jordan al zoveel prachtschoten, dunks en beslissende worpen op zijn naam staan dat de opname bol staat van de actie. Op Air Time komen de eerste kampioenschappen aan bod en het fabuleuze Dream Team dat in 1992 in Barcelona goud won op de Olympische Spelen. Michael Jordan Above and Beyond belicht de Three-peat (drie jaar achter elkaar NBA kampioen) en zijn leven nadat Jordan zijn basketbalschoenen voor de eerste maal aan de wilgen hing na de dood van zijn vader. Als alsluitende special is daar Michael Jordan His Airness waarin zijn hele carrière wordt samengevat en hij uiteindelijk in 1998 weer stopt met basketballen bij de Chicago Bulls. Alsof het niet genoeg is, is er nog een bonus DVD met hoogtepunten van Jordan, al zijn deze voornamelijk uit de oude doos en zit er weinig materiaal bij van de laatste Bulls jaren.

Ultimate Jordan


De titel van de boxset is doeltreffend, een ultieme collectie vol Michael Jordan beelden die zijn grootsheid makkelijk aantonen. Een man die zo ver en hoog sprong dat hij zijn bijnaam His Royal Airness al snel vergaarde. De snoeiharde dunks over de langste spelers heen, de belangrijkste fade away jumpers in de laatste seconden van de wedstrijd. De legendarische 23 was de koning van de clutch shots en die spanning komt hier goed naar boven borrelen. Zeker omdat er op vijf DVD's een hele wedstrijd is toegevoegd waarop Jordan de sterren van de hemel speelde. Zijn 63 punt wedstrijd tegen de Celtics in de 1986 Playoffs, zijn all career high van 69 punten tegen de Cavs in 1990 en nog drie Playoff wedstrijden waarin Jordan zijn tegenstander duizelig maakte. Je krijgt er spontaan weer zin in om een veldje op te rennen en die bal keihard door de basket heen te rammen. "What time is it? GAME TIME!"