CD: Opgezwolle - Eigen Wereld

Eigen Wereld heet het vierde album van Opgezwolle. Was de voorganger Vloeistof al een groot succes: op deze Zwolse nieuwe heeft het hiphoptrio de lat wederom hoger gelegd. "Onbetreden paden trappen we fijn, want Vloeistof deel 2 zou te makkelijk zijn", aldus de rappers Rico & Sticks in Volle Kracht. Maar ondanks de wat introverte albumtitel Eigen Wereld krijgt ook de buitenwereld ervan langs...



Zo wordt Made in NL voorafgegaan door een sample van Jacobse en Van Es, twee typetjes van Van Kooten & De Bie, en oprichters van 'de Tegenpartij'. En die rol van tegenpartij maken Rico en Sticks ook waar. Maakten Lange Frans en Baas B. met 'Het Land van...' nog een treurig (thema-)kopie van Fluitsma & Van Tijns '15 miljoen Mensen', Opgezwolle is een stuk kritischer over de toestand in ons vaderland:

"En vele mensen in NL kiezen de makkelijke weg
en kopiëren een mening aangezien iemand anders het zegt
dus dan zal het waar zijn
Denk na, wil je die papegaai zijn
of zal er toch een andere kant aan elk verhaal zijn."

(uit: Made in NL)

Ook thema's als overbodige luxe, Endemol, Idols, de politiek en Europa komen aan bod. Qua teksten is deze cd erg in 'Balans', zoals de derde track van dit 21 tellende album luidt. Geen wacke metaforen, maar altijd passend in het thema van de track. (Voort)varend als in het genoemde 'Volle kracht' bijvoorbeeld.

Met het gebruik van samples is Opgezwolle-producer (en derde lid) Delic tamelijk spaarzaam, dat geldt ook voor de relatief weinig gastbijdrages van medemuzikanten van het befaamde Topnotch-label. Wat niet wil zeggen dat het muzikale avontuur wordt geschuwd. De trage, stuwende beats uit Delics drumcomputer worden onder andere verrijkt door gypsy- en flamenco-invloeden. Zo klinkt Regendans lekker laid-back en op het afsluitende Park kun je de doorleefde stem van de Zwolse volkszanger Bert Vrielink horen.

Voorts is er een stemmige accordeon te horen in Gekkenhuis, een scherpe weergave van het huidige 'maatschappelijke klimaat' in Nederland:

"De sfeer is grimmig, dat ligt niet aan de weerberichten
werkloosheid, mensen staan rood als verkeerslichten
(...) Het is een gekkenhuis
wat zeg ik: ...ziekenhuis
ik leg het uit zeg 't zelfs in gebrekkig Duits
Es ist ein Krankenhaus
ik wil erover praten
voordat ik dood ben en begraven"

(uit: Gekkenhuis)

Is Opgezwolles maatje Jawat nog te horen op bovengenoemd nummer, een andere 'Topnotcher', Duvel, doet mee op Passievrucht/Bosmuis. Deze humoristische track over het liefdesspel is door de meer dan 69 dubbelzinnige, subtiele verwijzingen een huge enlargement vergeleken met de lullige 'bling bling and bitches'-nummers die doorgaans op TMF voorbij komen:

"Check m'n stamboom, ik kijk de kat eruit, ...en pluk de VRUCHT!"

Eventuele betere vergelijkingen mag je zelf opzoeken in het nummer dat op het slot ook muzikaal een hoogtepunt bereikt.

Muzikaal is het refrein van Gebleven een fraai voorbeeld van de toerbeurt tussen Rico en Sticks. Een enkele keer doen ze een solotrack. Zo is de bibberend rappende Rico lollig paranoïde in zijn Elektrostress, terwijl Sticks cynisch klinkt in zijn Gerrit.


Opgezwolle: Delic, Rico & Sticks


Toch is het album niet één lange aanklacht. Gelukkig, dat zou gezien de lange speelduur iets te vermoeiend worden: "Soms voel ik me beter thuis tussen de buitenaardse wezens, toch laat ik iedereen in zijn waarde leven".

Maar zo'n album als dit moet je niet dood analyseren. De boodschap is duidelijk, want Ut is wat het is, zoals ze in de twaalfde track samen met Raymtzer het journaille waarschuwen.
'Neem het zoals het komt, maak ervan wat je wilt'.

Bij deze: Eigen wereld van Opgezwolle is donker, en een meesterwerk in zijn genre.
Ik zie sterren aan de hemel van het Verre Oosten...
In Zwolle, om precies te zijn.

Dus alvast 5 sterren van mij...



Label: Topnotch Releasedatum: 23 januari 2006 Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!