Mass Effect 2

De meest positieve review die ik in de laatste vier jaar voor FOK!games schreef staat inmiddels alweer twee jaar op de site. Het was een sciencefiction RPG waar ik jaren naar uitgekeken had en waarvan ik in de review zei dat ik niet meer zo'n gaaf universum had gezien sinds Star Wars. Ik heb het hier natuurlijk over Mass Effect. Tot op de dag van vandaag ben ik vrijwel geen game tegengekomen deze generatie die zich qua beleving kon meten met dit meesterwerk van BioWare. Natuurlijk was de game niet perfect, maar zelfs de grootste problemen deden niets af aan de manier waarop Mass Effect een verhaal vertelde en dat was zonder meer subliem.

Als je als ontwikkelaar de lat gelijk zo hoog legt wordt het enorm moeilijk om je fans tevreden te houden. De afgelopen twee jaar heeft BioWare het geprobeerd met twee stuks DLC en een iPhone-game, maar deze waren de naam Mass Effect bijna niet waardig. Nu ligt dan eindelijk het langverwachte vervolg in de winkels. Hoewel het mijn tentamenweek was en ik een essay af te leveren had heb ik de game mijn Xbox ingeduwd en ben ik verder gegaan met het avontuur dat in november 2007 begon.

ME2

Mass Effect 2 pikt het verhaal op vrij kort na de gebeurtenissen in het origineel. Sovereign is verslagen en de Geth zijn grotendeels verslagen. Toch gaat niet alles even goed en als er een aantal schepen van de Alliance verdwijnt op een specifieke plek worden Shepard en zijn team op onderzoek uit gestuurd. Eenmaal aangekomen op de plaats van onheil duurt het niet lang voor de pleuris uitbreekt. Ondanks dat de Normandy in stealth-mode vliegt wordt het schip aangevallen door een onbekende vijand met verwoestende krachten. Zelfs de vliegkunsten van Joker zijn niet opgewassen tegen deze verrassingsaanval en bij het eerste schot zie je vrienden met wie je het heelal gered hebt sneuvelen. In een wanhopige poging zoveel mogelijk mensen te redden komt Sheppard zelf vast te zitten als de Normandy verwoest wordt en stort in de atmosfeer van de planeet waar hij op onderzoek uit was.

Tot zover hadden we alles wel gezien in de trailers en het is dan ook pas na deze prachtige openingsscène dat de game echt gaat beginnen. Je kunt in de game kiezen om verder te gaan met een karakter uit het eerste deel, iets wat ik ten sterkste aanbeveel, of je kunt een volledig nieuw karakter ontwikkelen. Als je verder gaat met je oude karakter krijg je wat leuke voordelen zoals meer geld, levels en grondstoffen aan het begin. Verder spelen op het level dat je had is er niet bij, je bent immers vrijwel dood geweest, dat kost een hoop kracht, maar je kunt wel een leveltje hoger beginnen. Je kiest je klasse, naam en uiterlijk en de game kan echt beginnen. Over wat je te wachten staat ga ik natuurlijk helemaal niks zeggen. De kracht van vrijwel elke titel van BioWare is het verhaal en in Mass Effect 2 is dat niet anders. Zeker voor de fans van het eerste deel staat een aantal leuke verrassingen klaar.