DVD: Taking Woodstock

De uitgestorven sfeer in een stadje dat haast als ghosttown bestempeld kan worden is om droevig van te worden. Het lokale motel El Monaco Resort in Bethel kampt met grote financiële problemen. De staat van het establissement is erbarmelijk en de service en sfeer is wellicht nog erger. Het wordt gerund door de nukkige ouders van Elliot Tiber, die bij moeten springen om hun hoofden boven water te houden. Hij regelt tijdens een gemeentebijeenkomst een vergunning voor een muziek- en cultuurfestival, een gouden greep blijkt later. Toeval wil dat het stadje Wallkill het festival niet door wil laten gaan en de organisatie zoekt met spoed een geschikte alternatieve lokatie. 1+1 = 2 denkt Elliot en haalt de organisatie naar Bethel. Hun eigen grond is helaas niet geschikt, maar de bevriende buurtbewoner Max Yasgur heeft wel een paar hectarte grasveld tot zijn beschikking. Dit betekent dat binnen enkele weken het spookstadje zal worden overspoeld met honderdduizenden hippies en en andere muziekliefhebbers. Iets waar een groot gedeelte van Bethel niet op zit te wachten, maar wat wel de redding kan zijn voor motel El Monaco Resort.

Taking Woodstock

Zoals de meesten wel weten is het festival inderdaad neergestreken op het gras in Bethel waar vlak van tevoren nog de koeien stonden te grazen. De impact die dit heeft op Elliot, zijn familie en zijn vrienden wordt in de film Taking Woodstock belicht. Een klein stukje van de geschiedenis van Woodstock die wordt verweven met het volwassen worden van Elliot. Je volgt als kijker zijn groei van bescheiden, twijfelachtige jongeman tot iemand die uiteindelijk weet wat hij wil.

Taking Woodstock

Het geheel is door Ang Lee (Brokeback Mountain, Crouching Tiger, Hidden Dragon) op treffende wijze weergegeven. De kleine details die Lee verwerkt heeft in de productie geven een treffend tijdsbeeld weer. Zo zijn er subtiel momenten in verwerkt waarin bekende Woodstockfoto's van het publiek in de film te zien zijn. De figuranten zijn nauwelijks te tellen en vullen vaak het halve beeld. In elk shot zit weer een andere groep jongeren, al flikflooiend, blowend, naakt ronddansend of zijn roes uit te slapen. Het totaalbeeld is indrukwekkend. Het spel is tevens erg boeiend, ook de kleinere rollen worden geloofwaardig neergezet met hier en daar een tikje zwarte humor. Dan blijft het verhaal over. Helaas is dit het minste punt van de film. Traag en zonder echte pakkende momenten kabbelt de film voorbij. Amusant is het wel, maar iets meer aandacht trekken had wel gemogen. Gelukkig is het laatste niet de doelstelling van de film, het is geen action-packed blockbuster, maar een film die het moet hebben subtiliteiten en de doordachte shots, scènes en het goede acteerspel.