DVD: Theo Maassen - Zonder Pardon

Het is misschien wel de eerste cabaretvoorstelling die ooit in de bioscoop kwam. Ruim 1,5 miljoen kijkers hebben vanuit hun eigen luie stoel of bank deze show ook in januari op televisie gezien. En vanaf begin deze maand is hij al te koop op dvd. Zonder Pardon is de zesde show van Theo Maasen.

Hij maakt in zijn show Functioneel Naakt nog de grap dat kinderen krijgen een compleet wonder van de wereld is, maar toch niet zo bijzonder want ratten kunnen het nou eenmaal ook. Een flink aantal jaar later staat hij op het podium met zijn show Zonder Pardon de mensen uit te leggen dat hij zelf net vader is geworden. Terwijl Theo ijsbeert over het podium denkt hij hardop na over zijn leven nu als een vader, over het feit dat hij zijn dochter eigenlijk helemaal niet op wil laten groeien in het Nederland van nu. Waar zo ongeveer tien jaar geleden het probleem van ons land nog hondenpoep was, maken we ons nu te druk over zaken waar we ons eigenlijk helemaal niet zo druk over zouden moeten maken. De focus is verschoven, alles is scheef. Door de gitzwarte humor en zelfspot van Maassen neemt hij ons mee in zijn wanhoop.

De manier waarop Theo door tien verschillende camera’s op verschillende punten binnen het Oude Luxor is gefilmd zou de kijker het gevoel moeten geven dat hij dichterbij je zou staan dan op het podium. Natuurlijk is dat niet waar. Je hoeft op deze dvd bijvoorbeeld geen interactie te verwachten. Het is en blijft een registratie van een theatershow. Of het nou op een schijfje staat als medium of op het doek in de bioscoop, interactie zal er niet komen. Toch betekent dat niet dat deze dvd niet de moeite waard zou zijn. Alles behalve namelijk. De humor van Theo Maassen zal niet bij iedereen in goede aarde vallen, maar mocht je de show niet gezien hebben in het theater of in de bioscoop, dat is deze dvd zeker de moeite waard.

Naast dat de complete show op dit schijfje staat wil het oog natuurlijk ook wel wat. De schitterende, als karton aanvoelende hoes is zeker een parel voor het oog. En de opdruk op de dvd van een beschuit met roze muisjes is een leuke knipoog ook naar zijn dochtertje. Theo zegt aan het einde van zijn show tegen zijn net geboren dochter “Ik weet niet of je nu nog kijkt lieve schat, en ik weet niet wat ze je allemaal wijsmaken in het jaar 2023. Maar als ik je een ding zou mogen vertellen dan is het dat het mooiste, het enige waar het echt om gaat is dat je van mensen houdt en dat mensen van jou houden. “ Je zou niet zeggen dat dit uit de mond van Theo Maassen komt, maar Zonder Pardon heeft naast alle harde humor ook dit soort diepgang in zich. Op Zonder Pardon als theatervoorstelling valt niets aan te merken. Nog niet gezien? Dan moet je het zeker even doen!