CD: The Mad Trist - Pay The Piper

Er zijn vele manieren waarop je het nieuwe jaar kan beginnen. Velen zijn waarschijnlijk strontlazerus gestart, maar anderen ook verliefd, gebroken, opgetogen, springend of rollend. Maar heb je wel eens een jaar hijgend gestart? Openingstrack 'Juvenile' van The Mad Trist zorgt voor deze ervaring. Als een stalker aan de telefoon wordt er nat in je oor gehijgd, gevolgd door een heerlijk muzikale ondersteuning en zang. Apart? Dat zeker. Prettig? Hell yeah. Pay The Piper is het eerste album van 2010 die weken in de cd-speler blijft hangen.

 

Zoals daarnet al even aangekaart: 'Juvenile' is een fijn openingsnummer van het tiennummerige album. Uitdagend gitaarspel krijgt zeer mooie ondersteuning van de makkelijke drumlijn, samengevoegd met de vocalen van zanger Arthur von Berg. Direct na dit lekkere nummer word je meteen gegrepen door de track 'Alibi' die met de korte maar krachtige gitaar- en basstoten je kamer binnen komen. Harde en brute licks rond de helft van de track brengen je naar het refrein van het nummer die even ruig klinken. In hoeverre zijn de tien tracks op Pay The Piper zo? Allemaal. Elk nummer klinkt lekker en fijn met een eigen sound. 'My Mouth A Whistle' kent ook de lekkere riffs en effecten over de gitaar en zang zoals elke andere song op de cd. Ook de solo waarmee je na een kleine tweeënhalve minuut mee wordt verwelkomt, is een genot.

Niet veel debuutalbums van Nederlandse bodem hebben het gevoel dat je naar iets nieuws zit te luisteren. Veelal 'been there, heard that' van de bovenste plank, waarna het tweede album ook weer in dit straatje komt te liggen. The Mad Trist bewijst dat het ook anders kan. Nog voor de release van dit album is de pers al lyrisch. Een stukje Eric Corton: ''De plaat hijgt je werkelijk in de smoel. (…) Een coherent, sterk en goed geheel. Het is hard en gedreven.''

Als je probeert de band te vergelijken met een andere muziekgroep, kom je snel uit op Queens of the Stone Age, the Pigeon Detectives en ook onze Nederlandse De Staat. Laatste vergelijking is overigens snel gemaakt: De productie van het album Pay The Piper lag in handen van Torre Florim, leadzanger van de eerdergenoemde band.

Gitarist Jan is blij met het nieuwe album

Gitarist Jan is blij met de doos vol cd's van The Mad Trist (Fotobron: Twitter)

The Mad Trist is fijn, ruig en met af en toe een subtiele aanraking in de vorm van 'Like A Perfume' is het een band die in een enkele adem met De Staat, dEUS en Interpol. Voel de Nederlandse indie in je gezicht en laat je overdonderen in het prille begin van 2010. Vrijdag 22 januari ligt het album overal in Nederland in de winkels. Wil je nog overtuigd worden door de band? 21, 22 en 23 januari kun je ze bezoeken in respectievelijk Rotterdam, Amsterdam en Utrecht tijdens hun releaseparty.


Tracklist

Juvenile

Alibi

Pay The Piper

Like A Perfume

Silver Lines

Caught Up In Mime

My Mouth A Whistle

Fortune Favours Fools

Hair Of The Dog

Won’t That Look Good On You