DVD: District 13 Ultimatum

District 13 was een bescheiden hitje met veel parkour beïnvloede actiescènes. Parkour grondlegger David Belle toonde samen met Cyril Raffaelli zijn indrukwekkende moves in een luchtige verfrissende film. Nu zijn de twee terug voor het vervolg District 13 Ultimatum.


Er is weinig veranderd in District 13 sinds de vorige keer dat Damien en Leito de afgesloten ghetto van de ondergang hebben gered. De bendes maken elkaar nog steeds het leven zuur terwijl de buitenwereld ze nog altijd maar al te graag achter die hele lange grote muur houdt. Een commerciële projectontwikkelaar heeft echter grootse plannen met het gebied. Hij start een complot om iedereen tegen de achterstandswijk te keren en zo met toestemming alles te kunnen platgooien. Aan Damien en Leito opnieuw de taak District 13 te beschermen.

Weinig veranderingen zo op het eerste gezicht dus. Het verhaal komt op hetzelfde neer en nog steeds is het een film die het eigenlijk alleen moet hebben van de snelle en parkour gebaseerde actiescènes. De film start goed met een aantal luchtige en energieke scènes om de hoofdfiguren weer te introduceren. Helaas blijkt dit achteraf ook meteen verreweg het leukste deel van de film te zijn. Niemand verwacht van dit soort films dat het verhaal bijzonder hoogstaand is, het nergens verrassende clichéverhaal helpt echter ook zeker niet het niveau op te krikken.


Erger nog is dat er na de vermakelijke opening eigenlijk nog maar één overtuigende langdurige actiescène is te vinden. De rest van de actie lijdt vooral aan een gebrek aan creativiteit, spectaculariteit en de schijn van tegenstand. Natuurlijk komen de hoofdrolspelers meestal winnend uit alle scènes, maar er lijkt bijna geen moeite te zijn gedaan om enkele waardige tegenstanders te bieden. Zo'n minutenlang durende eindbattle zoals Damien tegen Leito uit de eerste District 13 zal je hier dus jammer genoeg niet tegenkomen. Sterker nog het slappe laatste deel van deze film is een behoorlijke anti-climax. Waar je een enerverend einde verwacht, krijg je een paar scènes waar de good guys zich wel erg makkelijk doorheen vechten...

District 13 Ultimatum is buiten de opening een minder goed uitgevoerde herhaling van het origineel. Ook District 13 kon niet altijd het niveau even hoog houden. Met de vele verfrissende actiemomenten wist die zich echter nog goed te redden. Dit zakt helaas met elke minuut verder weg. Het blijft misschien een uurtje leuk, daarna is het echt op. Voor de extra's hoef je de dvd ook niet te halen, want die zijn er niet.


Label: E1 Entertainment Benelux Releasedatum: december 2009
Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.